Berlijn is een waar street art paradijs waar liefhebbers zoals ik ogen (en camerageheugen) tekortkomen! Terwijl ik ronddwaalde door de stad, voornamelijk in het Oosten, waande ik me terug in mijn geliefde Oost-Londen. Niet alleen vanwege het industriële karakter, maar vooral om de grootse street art werken. In dit artikel een kleine greep uit mijn fotoalbum met de voortreffelijke street art die ik zag in Berlijn.

Victor Ash

De kosmonaut die je bovenaan dit artikel ziet, is gemaakt door de Deense kunstenaar Victor Ash. Het was weliswaar het eerste werk van hem dat ik zag, maar het is al jaren een iconisch beeld in de straten van Berlijn. Ash schilderde zijn kosmonaut al in 2007 en is een van de grootste stencil (sjabloon) werken ter wereld. Locatie: Mariannenstrasse

ROA

Deze Belgische kunstenaar uit Gent is een van mijn grote favorieten. Als ik een van zijn indrukwekkende murals vind tijdens een van mijn reizen, dan begin ik spontaan te stuiteren van enthousiasme. De werken van ROA zijn doorgaans te herkennen aan zijn typerende stijl: grootschalige zwart-wittekeningen van meestal (dode) dieren. Naast het schitterende werk van ROA links op de foto, zie je er ook werken door One truth, 1Up en Berlinkidz. Locatie: Oranienstrasse/Skalitzer Strasse

ROA Berlijn street art // Done That Been There

Dscreet & Stik

Ik begon spontaan te hyperflexen toen ik deze winkel zag. Niet om wat ze er verkopen, maar vanwege de street art op de gevel. Ik ben groot fan van de Londense kunstenaar Stik, die met zijn – op het eerste gezicht – simpele stokfiguurtjes altijd veel emoties en sociale lading kan overbrengen. Je vindt zijn werken over de hele wereld, maar vooral ook in Oost-Londen waar hij vandaan komt.

Ik was aangenaam verrast ook werken van een andere Oost-Londense kunstenaar op deze gevel in Berlijn te vinden. Dscreet. Hij maakte de twee grappige uilen die je hier ziet. Het bleek dat een groepje street artists uit Londen een paar maanden eerder naar Berlijn waren gekomen om de straten aldaar te verfraaien. Onder de winkeletalage zie je een werk door Londense kunstenaar Endless. Locatie: Falckensteinstrasse 46

Stik en Dscreet Berlijn street art // Done That Been There

Raw Gelände

Er is amper een kaal plekje muur te vinden op dit voormalig industrieel terrein. Echt elk oppervlak is bedekt onder de graffiti en street art! Ik vond hier meer werken van Dscreet, maar ook van andere kunstenaars die in Londen wonen zoals Jimmy C, Christiaan Nagel en Zabou. Ik was vooral onder de indruk van de reuzentoekan gemaakt van afval en gevonden materialen door de Portugese kunstenaar Bordalo II. Locatie: Revalerstrasse 99 (Ik heb de meeste foto’s in de collage hier genomen.)

[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”thumbnails_masonry” theme_id=”1″ gallery_id=”9″ sort_by=”order” order_by=”asc” show_search_box=”0″ search_box_width=”180″ masonry_hor_ver=”vertical” image_column_number=”3″ images_per_page=”30″ image_enable_page=”1″ thumb_width=”180″ thumb_height=”90″ thumb_click_action=”undefined” thumb_link_target=”undefined” popup_fullscreen=”0″ popup_autoplay=”0″ popup_width=”1000″ popup_height=”700″ popup_effect=”fade” popup_interval=”5″ popup_enable_filmstrip=”1″ popup_filmstrip_height=”70″ popup_enable_ctrl_btn=”1″ popup_enable_fullscreen=”1″ popup_enable_info=”1″ popup_info_always_show=”1″ popup_enable_rate=”0″ popup_enable_comment=”1″ popup_hit_counter=”0″ popup_enable_facebook=”1″ popup_enable_twitter=”1″ popup_enable_google=”1″ popup_enable_pinterest=”0″ popup_enable_tumblr=”0″ watermark_type=”none” watermark_link=”http://web-dorado.com”]

Os Gêmeos

Toen ik deze gigantische mural door het legendarische Braziliaanse duo bestaande uit de eeneiige tweelingbroers Otavio en Gustavo Pandolfo vond, voelde het net alsof ik een dodo had gevonden! Ik heb nog niet zoveel werken van hen in ‘het wild’ gezien, maar ben wel heel bekend met hun eigenaardige gele wezens van de foto’s in boeken en op websites. Locatie: Schlesisches Tor/Oppelner Strasse

Osgemeos Berlijn street art // Done That Been There

Alice Pasquini

Italiaanse Alice is een van de meest gerespecteerde stencil artists around dus je snapt dat ik erg in mijn nopjes was toen ik deze grote mural van haar vond. Ik las online dat het haar zeven volledige dagen kostte om de levensgrote vrouwenportretten te spuiten. Locatie: Warschauerstrasse, tegenover Oberbaum Brücke (Tip: loop aan de linkerkant op de Warschauerstrasse en loop richting station Warschauerstrasse. Je ziet de mural dan op de hoek van de straat.)

Alice Pasquini Berlijn street art // Done That Been There

Blu

Je vindt deze nogal verontrustende mural genaamd Pink Man door de Italiaanse kunstenaar Blu recht naast de schitterende Oberbaumbrücke. Als je het werk even bestudeert, dan zal het je opvallen dat de reus bestaat uit tientallen naakte mensen die zich aan de reus vastklampen terwijl de wanhoop en angst op hun gezichten zijn af te lezen. Locatie: Oberbaumstrasse/Falckensteinstrasse

Blu Berlijn street art // Done That Been There

Intimes Kino

Tot slot een collage van foto’s die ik heb genomen bij de bioscoop Initimes Kino. Ik kreeg deze locatie als tip van de Duitse kunstenaar Mr Fahrenheit die in Londen woont. Ik heb hem ooit geïnterviewd voor mijn website Dutch Girl in London. Dat was wel erg bijzonder, want hij geeft amper interviews. (Nieuwsgierig geworden? Je leest het interview hier.)

Op de volgende foto’s zie je een bonte verzameling van allerlei werken. Het is vrijwel onmogelijk voor me om te achterhalen wie het allemaal zijn. Maar je ziet in ieder geval op de foto linksonder een aantal werken van Mr Fahrenheit en ook Chinagirl Tile. Op de foto rechtsonder zie je nog een groter werk van Mr Farhenheit op de luik van Ponyclub Berlin. Locatioes: Intimes Kino (Boxhagener Strasse 107) // Ponyclub Berlin (Kopernikusstrasse 13)

Intimes Kino Mr Fahrenheit Berlijn street art // Done That Been There

Eastside Gallery

Als jij ook street art en graffiti wilt spotten in Oost-Berlijn, dan moet je zeker naar de Eastside Gallery: ’s werelds grootste kunstgalerij in de buitenlucht. Wat het nog bijzonderder maakt is dat de werken zijn geschilderd op overblijfselen van de Berlijnse Muur. Ik heb geen foto’s van deze locatie opgenomen in dit artikel omdat ik eerlijk gezegd niet erg onder de indruk was van de werken hier. De meeste waren nieuw en leken in opdracht te zijn gemaakt. Maar het blijft een bijzondere plek met een grote historische waarde en ik raad een bezoek daarom zeer sterk aan. Misschien ben ik gewoon te kieskeurig!

Meer weten over de Eastside Gallery, Raw Gelände en Oost-Berlijn? Lees dan mijn Engelstalig artikel From the Berlin Wall to Hedonistic Nightlife: Tips for East Berlin.

Laat het me weten als je ook mooie street art werken in Berlijn hebt gevonden!
Viel spass! Zarina xx

Bewaar deze mooie Berlijn street art murals op Pinterest!

Berlijn Street Art Pinterest // Done That Been There

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It