Is een stedentrip Londen duur? Deze vraag krijg ik als Nederlandse gids in Londen erg vaak. Mijn antwoord: niet als je het slim aanpakt en goed plant, want je kunt ontzettend veel gratis doen in Londen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de tientallen gratis musea in Londen? Het aanbod is zo groot dat er voor iedereen wel iets tussen zit. Of je nu een stedentrip Londen met kinderen doet, van mode en design houdt of geïnteresseerd bent in de Oudheid of Tweede Wereldoorlog. In dit blog de 10 beste musea in Londen voor je eerste bezoek!

Opgebiecht: “Voordat ik naar Londen verhuisde, was ik helemaal niet zo’n museumganger”

Begrijp me niet verkeerd. Ik was geen cultuurbarbaar ofzo. Ik ben juist altijd enorm geïnteresseerd geweest in cultuur, maar associeerde musea vooral met kunst.

En ik dacht altijd dat kunst S A A I was.

Dat beeld veranderde drastisch toen ik naar Engeland emigreerde en profiteerde van de gratis musea in Londen. En weet je, er ging een hele wereld voor me open! Tegenwoordig schrijf ik regelmatig over must-see tentoonstellingen op mijn blog Dutch Girl in London en kennen mensen me op Insta ook vooral als een kunst- en cultuurliefhebber.

Zarina in de Frank Bowling tentoonstelling in Tate Britain
Mijn Kånken Art rugzak en deze Frank Bowling schilderij zijn een goede match!

Beste musea in Londen: 10x gratis doen in Londen!

Als je voor de eerste keer naar Londen komt, kan het nogal overweldigend zijn om een keuze te maken uit de ruim 200 musea in Londen. Daarom heb ik speciaal voor jou de 10 beste musea in Londen voor je eerste bezoek op een rijtje gezet. En het mooie is dat je alle musea in de lijst gratis kunt bezoeken!

1. Tate Modern

Dankzij de fantastische vaste collectie van moderne en hedendaagse kunst is Tate Modern werkelijk een museum van wereldklasse. Maar Tate Modern is vooral vanwege de indrukwekkende architectuur mijn favoriete museum in Londen. Ik heb namelijk een groot zwak voor industriële gebouwen en laat Tate Modern nu gehuisvest zijn in een voormalige krachtcentrale! Je ziet dit duidelijk terug in de bijna 100m-hoge schoorsteen – waaghals Tom Cruise klom in Mission Impossible 6 naar de top – en de 3.500 m2 grote entreehal (en voormalige turbinehal).

Tate Modern Londen

Bezoek ook het uitkijkplatform op de 10e verdieping vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt op ‘overbuurman’ St Paul’s Cathedral.

Het hele jaar door heeft Tate Modern ook hoogstaande tijdelijke tentoonstellingen met werken van wereldberoemde kunstenaars. Hiervoor moet je wél een kaartje kopen.

Website Tate Modern

2. British Museum

Het British Museum is zonder twijfel het bekendste museum in Londen. Misschien ken je het wel van de film A Night at the Museum 3. Met zo’n 8 miljoen objecten is het British Museum een van de grootste musea ter wereld. Het museum specialiseert zich in Volkenkunde en Archeologie en de trekpleisters zijn o.a. de Steen van Rosetta en de Egyptische mummies. En net als bij Tate Modern, zal ook de entreehal van het British Museum je adem doen stokken.

Website British Museum

De indrukwekkende entreehal van het British Museum
Foto van Pixabay

3. Science Museum

Het Science Museum is een fantastische bestemming voor jong en oud. De interactieve installaties zijn ideaal voor kinderen, maar als volwassene vind ik ze zelf ook helemaal te gek.

Je vindt hier echt alles wat met wetenschap te maken heeft. Van de maanlanding tot de evolutie van transport en communicatie, tot baanbrekende scheikundige en natuurkundige ontdekkingen. Alles komt hier aan bod en wordt op een toegankelijke manier gepresenteerd.

Het grootste deel van het Science Museum is gratis te bezoeken, maar voor een bezoek aan het IMAX-theater, de vluchtsimulator en speciale evenementen en tentoonstellingen moet je wel betalen.

Website Science Museum

Het Science Museum is een van de beste musea in Londen

4. Natural History Museum

Het maakt niet uit hoe oud je bent, maar tijdens een bezoek aan het Natural History Museum voelt iedereen zich weer even kind. Want zeg nou zelf, als je dinoskeletten van dichtbij kunt zien, dan vergeet je toch spontaan alles om je heen?

In het Natural History Museum maak je een reis door het 4,5 miljard jarig bestaan van de Aarde. Behalve skeletten van uitgestorven dieren, vind je er ook bijzondere fossielen en mineralen en een zeldzaam stukje meteoriet van Mars. En wat dacht je van de ruim 25 meter lange blauwe walvis, Hope, in de entreehal?

Website Natural History Museum

Natural History Museum Londen

5. Victoria & Albert Museum

Het Victoria & Albert Museum, ook wel simpelweg de V&A genoemd, is dé bestemming voor liefhebbers van kunst en design. Modeliefhebbers halen hier hun hart op, maar vooral de schitterende gipsafdrukken van Antieke kunstobjecten stelen de show. Hier vind je o.a. een replica van Michelangelo’s David en de indrukwekkende Zuil van Trajanus die ver boven je uittorent.

Website Victoria & Albert Museum

Tip: Het Natural History Museum, Science Museum en het Victoria & Albert Museum liggen allemaal vlak bij elkaar dus je kunt ze makkelijk combineren.

> Nog meer insider tips voor Londen nodig?

We gaan verder met de Top 10 beste musea in Londen – gratis doen in Londen!

6. Museum of London

Zoals de naam al doet vermoeden, leer je in het Museum of London alles wat er maar te weten is over de wereldstad. Van de eerste bewoners in de Prehistorie, tot de stichting van Londonium door de Romeinen, tot de desastreuze Pest en tot slot Londen als de metropolis van vandaag. Ontdek het allemaal tijdens een bezoek aan het Museum of London!

Ik vind het onwijs fascinerend om te zien wat voor archeologische vondsten er zijn gedaan in de bodem van deze moderne wereldstad. Wat ligt er nog meer allemaal begraven onder onze voeten?

Website Museum of London

7. Design Museum

Zoals je wel kunt verwachten van een museum over architectuur en design, is het Design Museum een prachtig modern gebouw. Het ontwerp van het museum zelf is al een bezoekje waard, maar ook de vaste collectie over grafisch design en communicatie is een must.

Entree tot de vaste collectie is gratis, maar je moet wel een kaartje kopen voor de tijdelijke tentoonstellingen. Momenteel vind je er een uitgebreide tentoonstelling over de films van Stanley Kubrick, met uiteraard de nadruk op design. Een echte aanrader voor filmliefhebbers!

Website Design Museum

Het indrukwekkende ontwerp van het Design Museum London

8. National Maritime Museum

Het National Maritime Museum is een van mijn favoriete musea in Londen. Deels vanwege de bijzondere locatie. Het ligt namelijk in het groene en weidse Greenwich, recht aan de Theems. Maar ook het prachtige pand, dat er bijna uitziet als een paleis, is werkelijk fenomenaal. Het wordt niet voor niets vaak gebruikt als filmlocatie, zoals voor de eerste Thor uit de Marvel-serie.

Je ontdekt hier alles over de geschiedenis van de Britse zeevaart, ziet antieke kaarten en zelfs het kostuum dat Admiraal Nelson droeg tijdens de dramatische Slag bij Trafalgar. Voor kinderen zijn er volop interactieve installaties.

En als dat allemaal nog niet genoeg is, dan bezoek je de sterrenwacht (Royal Observatory) op top van de heuvel of ga je op zoek naar de Meridiaan van Greenwich. Deze lijn wordt sinds 1884 beschouwd als de international nulmeridiaan.

Website National Maritime Museum

9. National Gallery

Mede dankzij de prominente plek aan Trafalgar Square is de statige National Gallery een van de meest bezochte musea in Londen. Hier vind je een schat aan klassieke schilderijen van meesters zoals Van Gogh, Da Vinci en Botticelli. Voor een dosis cultuur in hartje Londen ga je naar de National Gallery maar ook naar ‘buurmuseum’ National Portrait Gallery waar je portretten van belangrijke Britten vindt. Uiteraard ben ik ontzettend trots dat ook het portret van mijn man is opgenomen in de collectie!

Website National Gallery

Gratis doen in Londen? Een bezoekje brengen aan de National Gallery natuurlijk!

10. Imperial War Museum

Een bezoek aan het Imperial War Museum is een onvergetelijke ervaring. Niet alleen vanwege de indrukwekkende tanks en gevechtsvliegtuigen die je er ziet, maar vooral ook vanwege het onderwerp. In dit museum draait het namelijk om oorlog.

Hoewel het grootste deel van het museum uitermate geschikt is om te bezoeken met kinderen, zijn bepaalde afdelingen alleen toegankelijk voor oudere kinderen. Dit vanwege de onderwerpen Holocaust en genocide. Misschien houd je het liever bij de ‘lichtere’ onderwerpen, maar dat is geen probleem want toegang tot het museum is immers gratis!

Website Imperial War Museum

Welk museum uit deze lijst zou je graag willen bezoeken?
Laat het me weten in een opmerking hieronder!
Dankjewel, Zarina xx

Wil je op de hoogte blijven van mijn reistips, inclusief over Londen? Schrijf je dan hieronder in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

16 Comments

 1. Esther van den Bergh Reply

  Alleen het British Museum ben ik ooit heen geweest, ik geloof in 1990. Er zijn beslist een aantal musea op jouw lijst waar ik graag heen zou willen. Gelukkig bespreek jij regelmatig interessante musea hier op je blog waar ik van mee kan genieten!
  Liefs xx

  • Hoi Esther, bedankt voor je berichtje. Ik doe m’n best om interessante musea van m’n reizen op mijn beide blogs te bespreken en ik weet dat je dit altijd weet te waarderen 🙂 xx

 2. Ik ben dol op Londen! Maar toch zijn museums niet zo snel mijn ding.. oorlog museum zou me dan t meest aantrekken!

  • Ik dacht vroeger hetzelfde, maar doordat de musea in Londen zo laagdrempelig zijn (gratis!) is mijn beeld wel veranderd. Ik hoop dat je minstens één museum van mijn lijstje zult bezoeken de volgende keer 🙂

 3. British, Science en het Tate Modern spreken mij erg aan. Wat leuk dit overzicht en ik schaam mij enorm. De paar keer dat ik in Londen was heb ik ook geen museum bezocht. Nu moet ik wel toegeven dat de eerste keer een bezoek was aan iemand die erg ziek was en de andere keren kwam ik er voor mijn werk. De laatste keer bezocht ik een vriendin die daar woont en waren we eigenlijk alleen maar restaurants aan het uitchecken (haar man houdt niet zo van uit eten gaan) en meer. Klinkt lekker oppervlakkig zo, maar daardoor is het juist goed om eens met je neus op de feiten te worden gedrukt. En daarmee bedoel ik op je nuttige en leuke artikel. Dank voor de tips. Ik onthoud ze zeker voor een toekomstig Londen-bezoek.

  • Bedankt voor je leuke reactie! En niks om je voor te schamen, iedereen heeft andere interesses en Londen heeft zoveel te bieden! Maar hopelijk heeft dit artikel je inderdaad weten te inspireren en zul je de volgend keer dat je gaat een museum van mijn lijstje bezoeken 🙂

 4. Beautyn0te Reply

  Wat handig en goed om te weten als ik er weer heen ga. Klinkt allemaal erg leuk

 5. Toen wij in Londen waren, bezochten we volgens mij alleen het Britisch Museum. Ik heb niet zo heel veel met musea en ook dit museum vond ik niet heel leuk om heen te gaan (ik vond de architectuur van het gebouw interessanter dan het museum zelf haha). Ik vond Londen zelf overigens geweldig, heerlijke stad.

  • Oh da’s jammer. Vooral omdat er ook zoveel verschillende thema’s zijn, maar ik ben het er met je eens dat het gebouw zelf wel een van de meest indrukwekkende dingen van het museum is!

 6. Inmiddels al 11 keer in London geweest maar nog maar enkele van deze musea bezocht (oeps) volgende keer dus maar een rondje musea doen!

 7. Als ze nu even bij zinnen komen voor wat betreft de brexit, dan ga ik weer eens weekendje Londen boeken, want vorige keer is al weer veel te lang geleden. Handig overzicht is dit, verrast dat sommige museums gratis zijn.

  • Breek me de bek niet open over Brexit 🙁 Op zich wel een goede tijd om nu naar Londen te gaan, want de pond staat erg gunstig. Volgens mij is er ook bij een no deal Brexit nog een ‘gratieperiode’ van een halfjaar waarmee reizen tussen de EU en het VK in ieder geval nog tot maart ‘soepel’ zou moeten verlopen. Als Nederlandse expat in Engeland houd ik mijn hart vast… Maar om terug te komen op het artikel: ja, het merendeel van de Londense musea zijn dus gratis, in ieder geval de permanente collecties. Die lage drempel om in contact met zoveel verschillende vormen van kunst te komen, is voor mij echt een verrijking van mijn leven geweest!

 8. Reizen is zalig. Ik ontdek allemaal nieuwe plekken op je blog. Goede reden om een keer terug naar Londen te gaan

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It