Geniet je ook zo van stedentrips in eigen land? Mijn ideale dagje weg bestaat uit een combi van lekker eten, mooie winkeletalages bekijken (afhankelijk van mijn banksaldo zelfs ook daadwerkelijk iets kopen), struinen door gezellige achterafstraatjes en proeven van de plaatselijke cultuur. Tijdens mijn stedentrip Nijmegen met mijn bestie Suzanne, ontdekte ik dat de oudste stad van Nederland dit allemaal te bieden heeft.

Doen in Nijmegen
Rechts: aan de voet van de Sint Stevenskerk zie je het beeld van duivel Moenen (waarover later meer!)

Begin je dagje uit in Nijmegen in koffiezaak Bhalu

“Oh, jullie zijn zeker influencers?”

Wordt ons meteen gevraagd wanneer we na binnenkomst vol enthousiasme het prachtige interieur van koffiezaak Bhalu lopen te fotograferen.

Koffiezaak en restaurant Bhalu

Het is 10 uur ’s ochtends en we zijn net met de trein uit Den Bosch in Nijmegen aangekomen. We hebben nog geen concrete plannen voor de dag, maar voordat we een plan de campagne opstellen, hebben we hoognodig cafeïne nodig!

De weg van het station naar het centrum van Nijmegen ziet er nogal troosteloos uit. Waar het eerste deel een lelijke autoweg is, belanden we na een paar minuten lopen in take-away heaven. Misschien lekker voor na het stappen, maar op dit tijdstip is een broodje kebab nog nét iets te heftig .

street art in Nijmegen door Super A en Collin van der Sluis
Deze muurschildering van Super A en Collin van der Sluis is een kleurrijk welkom in Nijmegen

De mooie etalage van koffiezaak en restaurant Bhalu aan de rand van het centrum valt erg op tussen de talloze shoarmatentjes en trekt dan ook meteen onze aandacht. Op de gevel staat dat je er niet alleen kunt eten en drinken, maar ook yogalessen kunt nemen. We hebben er in eerste instantie onze bedenkingen bij, want het ziet er van buiten een beetje ‘zweverig’ uit.

Gelukkig besluiten we toch naar binnen te gaan, want dit blijkt een gouden move te zijn. Deels door het verrassend mooie interieur, maar eigenlijk vooral vanwege de behulpzame restaurantmedewerker. En niet alleen omdat hij van mening is dat wij ‘hippe’ influencers zijn.

Doen in Nijmegen: Follow the Fox!

Deze medewerker zit vol fantastische insider tips om te doen in Nijmegen. Terwijl hij ons vertelt wat de leukste winkelstraatjes in Nijmegen zijn, drukt hij ons een plattegrond in de handen. Dit is niet zomaar een plattegrond van de stad, maar een FollowFox kaart waarop de leukste eetzaakjes en kroegen in de stad zijn gemarkeerd.

Op de FollowFox plattegrond vind je goede insider tips van locals

Als bourgondische Brabanders en grote bierliefhebbers zijn we het er al snel unaniem over eens dat we ’s middags op een mini-kroegentocht gaan langs een aantal coole hotspots in Nijmegen. Maar het is nog steeds vroeg dus we gaan eerst maar braaf een paar uur shoppen.

Shoppen in Nijmegen doe je in de Stikke Hezelstraat

Terwijl we de laatste slokjes van ons heerlijk kopje koffie achterover slaan, tipt de barman van Bhalu om naar Stikke Hezelstraat te gaan. Dit is een vrij korte winkelstraat, maar je vindt er echt een schat aan gezellige, hippe boetieks en woon- en lifestylewinkels.

Winkels in de gezellige winkelstraat Stikke Hezelstraat in Nijmegen

Overal waar ik kijk, zie ik uitnodigende winkeletalages. Maar het blijft vandaag niet alleen bij window shopping. Bij Make My Day koop ik een draagtas waarvan de opdruk treffend verwoordt wat ik denk als ik iemand in het buitenland vertel dat ik eigenlijk uit Nederland kom.

Draagtas met de opdruk: Yes, I am Dutch. No, I don't live in Amsterdam.

In de omringende straten in de historische binnenstad van Nijmegen lopen we nog wat winkels in en uit. Hier vind je naast de eigenzinnige, onafhankelijke winkels ook alle bekende ketenwinkels. Dit maakt Nijmegen tot de ideale bestemming voor winkelliefhebbers.

Maar wij zijn na een paar uur wel uitgewinkeld. Het is inmiddels tijd voor lunch en laat Suzanne nou net een goede lunchplek weten! Terwijl we hiernaartoe lopen, komen we langs een opvallend beeld op de Grote Markt. Dit blijkt de mythische Mariken te zijn.

> Bewaar deze tips om te doen in Nijmegen op Pinterest

Doen in Nijmegen bewaren op Pinterest

Mariken van Nieumeghen in de stad van Mirakels

Je kent het 16e-eeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen misschien nog wel van school. Daarin komt het meisje Mariken, uit de buurt van Nijmegen, onder de invloed van de duivel, die zich Moenen noemt. Na een ‘zondige relatie’ van zeven jaar krijgt ze berouw. Maar als de duivel hierachter komt, smijt hij Mariken van enkele meters hoog op de straatstenen van Nijmegen. Ze breekt al haar botten, maar overleeft de val. Deze meevaller (onbewuste woordgrap) heeft ze te danken aan haar oom. Die staat vlakbij en bidt voor haar. Dit is een van de twee mirakels rondom Mariken. (Als je wilt weten wat de tweede is, dan zul je dit moeten opzoeken.)

Eeuwen later vind je Mariken niet alleen terug als beeld op de markt, maar ook is de typisch Nijmeegse Marikenbrood naar haar vernoemd en vindt elk jaar de Marikenloop ladies run plaats in de stad. Behalve het beeld van Mariken, vind je ook een beeld van Moenen in het centrum van Nijmegen. Hij staat aan de voet van de Sint Stevenskerk (zie foto bovenaan dit artikel) en is net uit zicht van Mariken.

Voor zover de mythische intermezzo. Terug naar de orde van de dag!

Lunchen in Nijmegen: New Dutch Streetfood

Een goede lunchplek in Nijmegen vinden kan een lastige taak zijn. Niet omdat er een tekort aan goede restaurants is, maar juist omdat er zoveel is om uit te kiezen!

Nijmegen is een ware foodie heaven en het valt me op hoeveel vegetarische en vegan restaurants zijn. Maar gelukkig hoef ik niet zelf te kiezen. Suzanne neemt me namelijk mee naar New Dutch Streetfood (in de Marikenstraat!) waar ze een paar weken van tevoren nog heeft geluncht.

Op de menukaart staan dan misschien niet de typische Nederlandse street food gerechten zoals de restaurantnaam doet vermoeden, maar er is ruime keuze in luxe belegde broodjes, salades, soepen en meer.

Ik ga voor een rijk belegde bagel met humus, mozzarella, geroosterde groenten, tapenade én pesto. Met zoveel ingrediënten is het niet verwonderlijk dat ik bijna uit m’n voegen barst wanneer ik de bagel achter de kiezen heb. Het liefst doe ik nu eerst een dutje. Maar Suzanne is iets actievers van plan, namelijk een bezoek aan Museum het Valkhof.

lunch bij New Dutch Streetfood

Doen in Nijmegen: bezoek Museum het Valkhof

Als ware cultuurliefhebbers en doorgewinterde museumgangers – Suzanne heeft zelfs Museumkunde gestudeerd – is een stedentrip voor ons nooit compleet zonder een museumbezoek.

Aan musea geen gebrek in Nijmegen, maar omdat we meer willen weten over de Romeinse oorsprong van de stad, is Museum het Valkhof een must. Aangezien Nijmegen de oudste stad van Nederland is, gesticht door de Romeinen, huisvest dit museum indrukwekkende collecties archeologie en oude kunst. Maar daarnaast is er ook aandacht voor moderne kunst.

Museum het Valkhof is een absolute must om te doen in Nijmegen

We zijn wel een paar uur zoet in dit museum. Terwijl ik de Romeinse artefacten bewonder – want ik ben echt gék op alles wat met de antieke oudheid te maken heeft! – voel ik tot mijn opluchting dat mijn bagel van eerder ook begint te zakken. Dit komt goed uit want het is eindelijk tijd voor onze mini-kroegentocht in Nijmegen!

Vind jij het net als ik ook geweldig om nog steeds oude Romeinse bezienswaardigheden te kunnen bezoeken? Lees dan ook mijn artikel: De Romeinse baden in Bath, een absolute must-visit in het Engelse Somerset

Lekker eten en drinken in Nijmegen

Van het museum lopen we een kwartiertje langs de rand van het centrum naar het Proeflokaal Beij Ons in Nijmegen-Oost. Het is een doordeweekse middag en behalve de gasten van een feestelijke baby shower zit er vrijwel niemand binnen.

We gaan voor de bierproeverij en krijgen per persoon drie kleine glaasjes speciaalbier. Ook al voel ik die bagel toch nog (je hebt er echt waar voor je geld!), bestellen toch maar een portie bitterballen erbij. Want sinds ik in Engeland woon, grijp ik iedere kans om kroketten of bitterballen te eten, gretig met beide handen aan! Maar daarnaast is het natuurlijk ook erg belangrijk om een bodempje te leggen, toch?

Biertjes proeven bij proeflokaal Beij Ons in Nijmegen

Na de smakelijke sessie bij Beij Ons, lopen we binnen 5 minuten naar Bistrobar Berlin voor ons laatste biertje van de dag. (Ik zei toch al dat het een mini-kroegentocht zou zijn?)

Ik houd ontzettend van de industriële setting van deze bistrobar en bewonder zelfs de metalen afvoerpijpen die een prominente plek in het interieur innemen.

Bistrobar Berlin in Nijmegen

Ondanks dat ze hier ook heerlijk klinkende gerechten op de kaart hebben staan, zoeken we online op waar je goed Thais kunt eten in Nijmegen. Aromatische, pittige Thaise curries zijn namelijk ‘ons ding’ en we eindigen onze dag in Nijmegen, al snotterend (want: toch best pittig!) met een heerlijke maaltijd bij Siam Thai Palace. De perfecte afsluiter van een gezellige dagje uit in Nijmegen!

En, heb ik je nu weten te influenceren om ook eens naar Nijmegen te gaan?

Nog meer stedentrip tips vlakbij Nijmegen:

19 Comments

 1. Esther van den Bergh Reply

  Nijmegen lijkt mij een leuke stad.
  Ik ben er maar één keer in mijn leven geweest, om mijn vader toe te juichen bij de intocht op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse. Dat was in de jaren ’70, een heel andere tijd. Het is nu een heel commercieel evenement geworden dat misschien wel te veel deelnemers heeft gekregen…
  Dankjewel, misschien dat ik er ooit nog een keer kom met een dagje uit of een museumbezoek!
  xx

 2. Die tas is hilarisch! Ik houd wel van die humor. En hier ook een groot fan van speciaalbier. Met name tripels. Nu zal ik niet in de ochtend een biertje nemen, maar heel af en toe. Eens in de zoveel tijd. Kan ik echt genieten van een heel klein scheutje rum in mijn ochtendkoffie. Voor als ik zin heb om eens ‘stout’ te doen 😉

 3. Wauw wat een mooie foto’s , ik ben er nog nooit geweest maar lijkt me zeker leuk om er eens heen te gaan

 4. Ik woon 15 minuten van Nijmegen af, dus kom er geregeld. De Nijmeegse Vierdaagsefeesten + Wandel Vierdaagse zijn ook een aanrader om eens gezien te hebben.

  • Lijkt me erg leuk om in de buurt van Nijmegen te wonen! Ik heb de Nijmeegse Vierdaagse genoemd in de Engelse versie van dit artikel maar niet hier in de Nederlandse. Ben er zelf nog nooit geweest, maar het ziet er wel altijd erg gezellig uit op tv!

 5. ik had vroeger een oudtante die in Nijmegen woonde, maar ik zie wel dat ik dringend eens terug moet gaan om een echte city trip in Nijmegen te doen…

 6. Nijmegen vind ik ook een geweldige stad. Heerlijk winkelen kan je daar en zat leuke eettentjes. Ook heb je leuke musea. Wij zijn toen naar Muzieum geweest. Leuk dat jullie nog persoonlijk werden geholpen met een kaart en insider tips.

 7. nijmegen is gewoon heel leuk 😀 wij komen er alleen savonds als er een ijshockey wedstrijd is maar ik zie dat er genoeg te doen en te zien is daar dus dan toch maar een keer een dagje van maken 😀

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It