Ruim 10 jaar geleden zette ik mijn eerste flamencostappen in een dansstudio in Tilburg, duidelijk niet een van de meest voor de hand liggende plaatsen om flamenco te leren. Maar terwijl ik daar in die studio ingewikkelde ritmes op de vloer stampte, voelde ik een overweldigende energie door m’n lijf stromen. Na die indrukwekkende kennismaking met flamenco volgden vele lessen bij verschillende scholen in Nederland, Londen en zelfs Sevilla, door velen beschouwd als de bakermat van de flamenco. Na talloze bezoeken aan Sevilla, is deze Zuid-Spaanse stad mijn thuis van huis. Mijn toptip voor wat te doen in Sevilla is een flamencovoorstelling bijwonen. Je vindt er een ontzettend groot aanbod, maar soms zijn deze speciaal gericht op toeristen. Wil je verzekerd zijn van een hoogstaande of authentieke voorstelling? Lees dan hier mijn tips voor flamenco in Sevilla, samengesteld met de hulp van flamencodanseres Yinka Esi Graves!

Waar zie je de beste flamenco in Sevilla? Professionele flamencodanseres Yinka deelt haar tips

Ondanks de vele films, concerten en tentoonstellingen die ik elke maand zie, is er niets dat me zo weet te beroeren als een flamencovoorstelling. De combinatie van de opzwepende muziek en het ritmische voetenwerk van de danser heeft een uniek hypnotiserend effect op me. Maar wat ik vooral bijzonder vind aan flamenco is de expressie van zoveel diepe emoties. Variërend van verdriet tot nostalgie en liefde, maar ook humor. Eigenlijk dus een beknopte versie van het leven.

Ik geef de voorkeur aan flamencovoorstellingen met dans, niet alleen muziek en zang. En hoewel ik mannelijke dansers bewonder om hun precisie, kracht en techniek, is er voor mij is er niets mooier dan een flamencodanseres. Die, terwijl ze bijna van kop tot teen is bedekt met kleding, zo’n grote mate van sensualiteit, passie en vooral kracht weet uit te stralen.

Yinka Esi Graves is een van zulke prachtige flamencodanseressen. Ik ken haar omdat ze weleens inviel voor mijn Londense flamencodocent Ollie Giffin. Daarvoor kwam ze speciaal over uit Spanje, waar ze al jaren woont. Ze heeft in verschillende Spaanse steden gewoond, waaronder Sevilla. Ze was daarom de ideale persoon om tips voor flamenco in Sevilla te vragen!

portret van flamencodanseres Yinka Esi Graves
Dit portret van Yinka Esi Graves is gemaakt door Camilla Greenwell

In deze lijst staan zowel populaire locaties die hoogstaande voorstellingen bieden, maar ook minder toeristische bestemmingen. Let op dat er tijdens de zomer vaak geen flamencoshows in de kleinere locaties zijn. (Want: veel te warm!) Om teleurstelling te voorkomen, raad ik je daarom aan om van tevoren de correcte dagen en tijden te checken. En daarvoor is het handig om te weten dat een flamencovoorstelling in het Spaans un espectáculo flamenco is!

1. Peña Torres Macarena (Calle Torrijiano 29)

Elke woensdagavond 21.30u, entree €6

Peña Torres Macarena is echt dé ultieme tip voor flamenco in Sevilla en een van mijn favoriete locaties. Een peña is een particuliere ‘flamenco-club’ waar doorgaans de beste artiesten optreden en het publiek vooral bestaat uit gepassioneerde locals. Peña Torres Macarena kent een erg intieme sfeer. Je wordt hier letterlijk in de voorstelling gezogen en voelt zelfs als bezoeker de beroemde duende, de mystieke opzwepende kracht van flamenco. Meer over dit fenomeen lees je hieronder!

Goed om te weten: Kom hier rond 21u om een zitplaats te bemachtigen. Je kunt voor de voorstelling en tijdens de pauze een drankje doen, maar er wordt hier geen eten geserveerd.

Duende, het felbegeerde gemoedstoestand van elke flamencodanser?

Flamenco en duende worden vaak samen in één adem genoemd. Het concept ‘duende’ heeft inmiddels een mythische status gekregen, vooral onder niet-flamencoartiesten. Maar wat is het eigenlijk? Ik vroeg het na bij Magdalena Mannion. Nog zo’n prachtige flamencodanseres en samen met Yinka oprichter van het danstrio Dot Dot Dot Dot.

Magda: ‘Het is vandaag de dag een stereotypering in flamenco. Dat duende ontstaat uit een moment van passie. Dat klopt voor een deel, maar optredens zijn vaak geïmproviseerd en om te kunnen improviseren moet je technisch heel goed zijn. Persoonlijk voel ik pas dat ik dat magisch punt heb bereikt als ik het gevoel heb dat ik dans en niet zozeer dansstappen uitvoer. Voor mij is het meer een toestand van concentratie, een soort van meditatie. Wanneer je niet meer nadenkt, maar je lijf toelaat om te doen wat het voelt te doen. Maar dat punt kun je alleen bereiken als alles in harmonie is: dans, muziek en zang. Het is als een gedeelde energie met de muzikanten en zangers, een energie die je samen hebt opgebouwd. En iedereen weet en voelt op dat moment waar het heen moet gaan. Iedereen begint eraan te trekken en weg te duwen, totdat … “aaaaaaah”, je het punt bereikt.’

2. Casa de La Memoria (Calle Cuna 6)

Elke avond om 19.30u en 21u (tijden kunnen variëren per seizoen), entree €18

Dit is Yinka’s persoonlijke favoriet en ook een van mijn vaste adressen om flamencovoorstellingen in Sevilla te zien. Casa de La Memoria is een cultureel centrum gesitueerd in een prachtig 15e-eeuwse gebouw. De zaal is sfeervol, maar wel een stuk minder intiem dan de peña en ook bestaat het publiek vooral uit toeristen.

Leuk om te weten: Nederlandse flamencogitarist Tino van der Sman treedt hier soms op.

3. Bar T de Triana (Calle Betis 20)

Gratis entree

Dit is een van m’n vaste adressen om goede flamenco in Sevilla te zien. De laatste jaren zijn hun vaste flamencoavonden vaak gewisseld en ben ik eerlijk gezegd de draad een beetje kwijt. Daarom loop ik meestal als ik weer in Sevilla ben, een keertje overdag eens binnen om navraag te doen.

Tip: kom hier net voor een show en ga aan een tafel bij het podium zitten. Je moet dan wel eten bestellen, maar er staan voldoende lekkere, klassieke tapasgerechten op de kaart om uit te kiezen.

> Bar T de Triana staat ook in mijn lijstje met tapasrestaurants in Sevilla. Je vindt het hier: Sevilla Foodie Tour: Tapas Y Mas.

Bar T de Triana ligt net aan de rand van de wijk Triana. Deze wijk wordt door de rivier Guadalquivir gescheiden van het voornaamste deel van Sevilla waar je alle belangrijke bezienswaardigheden vindt. Triana stond vroeger vooral bekend als dé zigeunerwijk van Sevilla. Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong van flamenco, maar het wordt algemeen geaccepteerd dat dit is ontstaan onder de zigeuners (gitanos). Waarschijnlijk kwamen ze uit India en namen ze Joodse, Arabische en Afrikaanse invloeden met zich mee. Triana wordt dan ook beschouwd als het historische hart van de flamenco.

Vroeger was het niet zozeer een plek waar je als toerist naartoe ging. Maar na de grimmige herhuisvesting van de originele bewoners naar buitenbuurten van Sevilla, is Triana nu ook een populaire bestemming voor buitenstaanders. En met haar wirwar aan pittoreske straatjes, bomvol historie, is Triana ook zeker een bezoekje waard.

De wijk Triana wordt door de rivier Guadalquivir gescheiden van het centrum van Sevilla
Je ziet Triana hier aan de overkant van de rivier, links van de brug Puente de Isabel II (of Puente de Triana)

4. La Madriguera de Mai (Calle Arrayán 23)

Vrijdag 21.30u (soms ook zaterdag), entree €3 (inclusief consumptie)

Dit is een tip van een flamencovriendin in Londen die een tijdje in Sevilla heeft gewoond. La Madriguera de Mai is een kleine tapasbar met een wekelijkse flamenco-avond. Ik ben hier een keer geweest en genoot er van een fantastische, intieme voorstelling tussen de locals. Er is geen verhoogd podium dus kom op tijd als je een goede plek wilt scoren.

Tip: Vanaf de paar tafels die er in de zaal staan, heb je goed zicht op de actie. Maar je bent dan wel verplicht om eten te bestellen. Ze serveren lekkere gerechten, inclusief veganistische opties.

5. Los Gallos  (Plaza de Santa Cruz 11)

Elke avond om 20.30u en 22.30u, entree €35 (inclusief consumptie)

Los Gallos is een zogenoemde tablao. Tablaos worden vaak bekritiseerd omdat ze een stuk commerciëler zouden zijn dan peñas en vooral gericht zijn op toeristen. De meeste bieden zogenoemde ‘dinner shows’ aan. Ik ben er persoonlijk ook niet zo’n fan van en geef de voorkeur aan de kleinere locaties waar je met je neus zowat tegen het podium staat, maar Yinka merkte op dat je in tablaos wel vaak topartiesten kunt zien. Dat is zeker het geval in Los Gallos, een van de oudste en bekendste tabloas in Sevilla.

> Bewaar deze flamenco hotspots in Sevilla op Pinterest!

Twee flamencodanseressen in Sevilla

6. El Arenal (Calle Rodo 7)

Elke avond om 19.30u en 21.30, entree €39 (inclusief consumptie, dinerarrangement mogelijk)

Ook El Arenal is een populaire tablao dat bekendstaat om de hoogstaande voorstellingen met artiesten van wereldklasse. Ik ben er nog nooit geweest, maar Yinka is er positief over dus vandaar de vermelding in deze lijst.

7. La Carbonería (Calle Cespedes 21 A)

Elke avond meerdere voorstellingen, gratis entree

OK, eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik eraan twijfelde om La Carbonería op te nemen in mijn lijstje. La Carbonería staat in vrijwel elke reisgids over Sevilla en het was ook de eerste plek waar ik ooit flamenco in Sevilla zag. Ik was vooral onder de indruk van de locatie (want: in een grot!), de gezellige sfeer en het feit dat het gratis is. (En laten we ook de goedkope drankjes inclusief de kannen sangría vooral niet vergeten!) Maar La Carbonería is ont-zet-tend populair onder toeristen. Helemaal niets mis mee, want dat ben ik immers zelf ook. Maar na een paar minder bevredigende avonden, ga ik er niet meer naartoe.

Ik heb namelijk een paar keer meegemaakt dat de danseres zeer geïrriteerd en gestresst reageerde op het publiek dat er vooral komt voor een gezellig avondje uit (lees: ontzettend rumoerig zijn) en niet zozeer de ongeschreven flamenco-etiquette volgen. Doe met deze informatie wat je wilt, want misschien heb ik gewoon een paar keer pech gehad en ontneem ik mezelf mooie voorstellingen. Maar als je gaat, ben ik wel benieuwd naar jouw ervaring!

 Typisch voor het straatbeeld in Sevilla zijn de vele mozaïekwerken van heiligen op gebouwen
Had ik trouwens al gezegd dat Sevilla mijn favoriete stad ter de wereld is?

8. Museo del Baile Flamenco (Calle Manuel Rojas Marcos 3)

Elke avond om 19u (hoogseizoen om 20.45u), entree €20

Deze tip voor het Museo del Baile Flamenco (Flamencomuseum) komt van mijn bestie die hier al een paar keer is geweest. Ze is niet alleen erg te spreken over de voorstellingen, maar raadt ook een bezoek aan het museum van harte aan. Entree voor het museum is €10 en een combi-ticket (museum + voorstelling) kost €24.

9. Teatro Flamenco de Triana (Calle Pureza 76)

Je vindt het Teatro Flamenco de Triana in het Cristina Heeren Conservatorium. Het is de meest formele flamencolocatie in deze lijst, maar volgens Yinka staan hier vaak topartiesten op het podium. Bekijk daarom vooral het programma op hun website als je naar Sevilla gaat!

10. Een paar informele flamenco-locaties

 • Voormalige peña ART LAB (Calle Castellar 52) is een springplank voor opkomende artiesten.
 • Dompel je volledig onder in flamenco in de bar El Mantoncillo (Calle Betis 29). Verwacht er geen voorstellingen, maar wel een avondje uit in volledig authentieke flamencosferen.
 • Op maandagavond organiseert bar El Habanilla (Alameda de Hércules 63) vaak de gratis jamsessie La Chocolata. Plezier gegarandeerd!
Beeld van Sevilliaanse flamencodanser Pastora Imperio (1889-1979)
Beeld van Sevilliaanse flamencodanser Pastora Imperio (1889-1979)

En voor meer flamenco in Sevilla ga je naar de Bienal of de Feria!

Bienal de Flamenco

Om de twee jaar vindt eind september/begin oktober de Bienal de Flamenco in Sevilla plaats. Tijdens het festival kun je maar liefst een maand lang elke avond een fantastische voorstelling in het theater bijwonen. Ik heb dit een paar keer gedaan, maar ik geef er de voorkeur aan om later in de avond naar de kleinere flamencobars te gaan om een aftershow van diezelfde dansers in een minder formele setting mee te pikken. Ik houd vooral van klassieke flamenco (flamenco puro), maar tijdens de Bienal kun je veel moderne en ook fusion flamencovoorstellingen zien.

Feria de Abril (Aprilfeest)

Elk jaar in april worden er in diverse Andalusische steden de spectaculaire Feria de Abril (Aprilfeest) gevierd. Omdat de data afhangen van Pasen, valt het feest soms overigens ook in mei. Tijdens de Feria waan je je in het Sevilla van vroegere tijden. Iedereen trekt dan zijn of haar mooiste traditionele (flamenco)kleding aan en paradeert op paard en wagen door de stad. Altijd al zo’n mooie polkadotjurk willen kopen? Dan is dit echt het perfecte moment ervoor!

Volksfeest Feria de Abril in Sevilla
Foto door Nick Karvounis op Unsplash

Samen met de Semana Santa vieringen (Heilige Week) zijn de Ferias de grootste evenementen in Spanje. Boek je accommodatie daarom ruim van tevoren! Maar wees goed voorbereid en doe wat onderzoek voor je vertrekt, want het kan lastig zijn om als niet-inwoner van de stad toegang te krijgen tot dit groots volksfeest. Maar als het je lukt het je om naar de Feria te gaan, dan is het een must om de Sevillianas te leren dansen! Deze vier korte choreografieën zijn typische feestdansen uit Sevilla en worden tijdens de Feria non-stop gedanst.

Maar je vindt de beste flamenco in Sevilla vaak op de meest onverwachte plaatsen

Een van mijn meest gedenkwaardige flamenco-momenten maakte ik puur per toeval mee. Een medecursist van Taller Flamenco, een flamencoschool in Sevilla waar ik een paar keer cursussen heb gevolgd, had via-via gehoord van een flamenco jamsessie in een cultureel centrum. We gingen er als een groepje naartoe, hartstikke gezellig. Geen dansers, maar gitaristen en zangers die gewoon lekker samenkwamen om een potje te jammen. Na afloop werd opgeroepen dat deze gezellige bijeenkomst een paar deuren verder zou werden voortgezet. Gratis flamenco, eten en drinken en iedereen was welkom!

We wisten niet wat te verwachten, maar gingen ‘wel even’ mee. Geen idee waar we zouden terechtkomen. We liepen een nauw straatje in gingen een houten poort door. En toen kwamen we uit op een besloten binnenplaats waaromheen een aantal typische Spaanse appartementen stonden.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat het leek op een filmset. Op een balkon zag ik een aantal knappe Spaanse meiden die in eerste instantie rustig op de muziek meedeinden. Maar langzaam maakten ze hun weg naar het middelpunt en ontpopten ze zich tot volmaakte dansers. Ik bekeek ze vol bewondering, maar uiteraard ook met een vleugje jaloezie, ha ha! Dat ‘even meegaan’ duurde uiteindelijk een paar uur en werd later een van mijn beste herinneringen aan Sevilla! Een stad dat ik voor altijd diep in mijn hart met me meedraag.

Foto van mij tijdens een flamencovoorstelling in een park in Londen
Dit ben ik na een voorstelling in een Londens park met achter mij in het zwart mijn docente Rowena Ritchie

Heb jij weleens een flamencovoorstelling gezien? Dan ben ik erg benieuwd om te horen wat je ervan vond! Laat je het me weten in een opmerking hieronder?
Liefs, Zarina xx

> Nog niet uitgelezen? Meer tips voor Spanje vind je hier:

15 Comments

 1. Esther van den Bergh Reply

  Lijkt mij geweldig om zo te kunnen dansen! Als ik tegenwoordig iets tegenkom over flamencodansen moet ik gelijk aan jou denken! 🙂

 2. Wow, die laatste ervaring lijkt mij echt te gek. En een om te onthouden voor altijd. Wat heb je ontzettend veel hierover geschreven en wat een tips! Ik ben ooit in Sevilla geweest tijdens onze fly & drive door Andalusië. Ook al ben ik weg van Azië, toch was dit een van de mooiste vakanties. Kloosters, prachtige uitzichten en gewoon een heel bijzondere vakantie. Mijn man houdt (helaas) totaal niet van dansen – en ik heel erg wel. Dus flamenco was iets wat überhaupt niet ter sprake kwam. Mocht ik ooit alleen (of met een vriendin – die kant op gaan, dan weet ik wel beter.

  • Ja joh, als ik eenmaal begin te schrijven, dan ben ik moeilijk te stoppen, ha ha! Minpuntje is dat ik het daarna nog allemaal naar het Engels moet vertalen, maar dan ben ik toch inmiddels al minder enthousiast over het onderwerp 😉 Ik hoop dat je eens een flamencovoorstelling in het echt zult zien! Mijn man vindt de muziek erg interessant (hij is zelf muzikant, maar vindt de flamenco-ritmes superingewikkeld), maar hij vindt de zang echt verschrikkelijk. Ik ga daarom ook liever met vriendinnen dan met hem naar een show 🙂

 3. Wauw heel erg gaaf! Ik heb het nog nooit live gezien. Een hele toffe en bijzondere dans. Als ik een dans zou willen leren zou dat denk ik de salsa zijn. Die vind ik ook super mooi.

  • Salsa is inderdaad ook mooi, maar ik kan niet op hakken lopen, laat staan dansen, ha ha! Probeer eens een les zou ik zeggen. Ik verbaasd hoe leuk ik mijn eerste flamencoles vond en vond daar echt een nieuwe passie in en heb er zelfs een paar heel goede vriendinnen aan overgehouden 🙂

 4. Ooooww, wat gaaf! Op vakantie weleens flamenco-optredens bijgewoond. Werkelijk geweldig. Ik zou het niet kunnen, want ik ben stijfjes, maar vind het prachtig om te zien.
  Dankjewel voor het delen, leuk om te lezen!

 5. ik heb het alleen nog maar op tv gezien, maar ik vind het prachtig! Ik hou sowieso van dans en flamenco heeft voor mij iets puurs, iets authentieks.

  • Bedankt voor je reactie, Karin. Ik voel exact hetzelfde als jij voor flamenco, het roept echt oergevoelens in mij op! Ik hoop dat je het ooit eens in het echt kunt zien. Er zijn regelmatig flamenco-optredens in Nederland en zelfs een Flamenco Biënnale Nederland (laatste editie was begin 2019) waar theaters in verschillende Nederlandse steden aan meedoen!

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It