In 2004 maakte ik een roadtrip door West-Canada en werd er compleet overdonderd door de pracht van de natuur. Dit was niet alleen mijn eerste roadtrip, maar ook eerste reis buiten Europa. Hier ontwaakte mijn grote liefde voor ruige berglandschappen, uitgestrekte helderblauwe meren, krachtige watervallen en wildleven. Ik beschouwde mezelf altijd als een echt stadsmeisje, maar dat veranderde compleet tijdens deze reis. Toen zag ik voor het eerst besneeuwde bergtoppen in het echt en stond ik oog in oog met wilde herten. Ik kan heel duidelijk één moment aanwijzen waarop ik werd overvallen door de pure schoonheid van de natuur. Dat was namelijk al snoepend van een goedkope taart langs de kant van de snelweg.

“Zo was het leven ooit bedoeld te zijn”, fluister ik terwijl ik het schitterende landschap dat me omringt in me opneem.

Het is nog vroeg in de ochtend wanneer we na een paar uur rijden stoppen bij een parkeerplaatsje langs de snelweg. Samen met mijn toenmalige vriend ben ik onderweg van Banff naar Jasper, dwars door de Canadian Rockies. Een van de eerste bestemmingen tijdens onze 3-weken lange roadtrip door West-Canada. Achteraf blijkt dit een van de mooiste plekjes van de hele reis te zijn.

Op de achterbank ligt een doos met de chocolate mud cake die we de avond ervoor bij onze Wendy’s fastfoodmaaltijden kregen. Het mag dan pas 9 uur ’s ochtends zijn, maar die zware chocoladetaart gaat er toch al wonderbaarlijk goed in. Terwijl ik met mijn plastic vorkje een hap van de caloriebom eet en hoop dat de fragiele vorktanden niet afbreken in de compacte taart, kijk ik voor het eerst sinds onze pitstop omhoog. Het uitzicht een stukje verder over de snelweg doet mijn adem stokken. Daar, recht voor me, zie ik de met sneeuw bedekte bergtoppen waaronder die van Mount Robson, de hoogste bergtop van de Rockies, tevoorschijn komen door de optrekkende bewolking.

Mount Robson West-Canada // Done That Been There
Dit uitzicht ’s ochtends vroeg langs de kant van de weg riep diepe emoties in mij op.

Ik voel me zo klein

Tijdens de eerste dagen van onze roadtrip door West-Canada hebben we al behoorlijk wat prachtige en indrukwekkende landschappen gezien. Onder deze hoogtepunten reken ik zeer zeker het alpiene Mount Revelstoke National Park. Maar ook het stadje Kelowna dat vanwege de ligging in een vallei een eigen microklimaat heeft. Hierdoor staat Kelowna bekend om de talloze fruit- en wijngaarden. Maar ook het Ogopogo monster, het Noord-Amerikaanse neefje van het Loch Ness monster.

De dag ervoor hebben we nog de beroemde Lake Louise, waarschijnlijk het meest gefotografeerde meer in West-Canada, bezocht. Toch raakt juist dit uitzicht hier nu recht voor mijn neus mij direct in het hart en voel ik me opeens zeer klein als mens.

Hier speelt vast ook de moeilijke thuissituatie erg in mee. De lieve vader van mijn vriend ondergaat namelijk al een tijdje chemobehandeling. Mijn studiebeurs voor een semester in Melbourne voor het jaar erop heb ik vanwege zijn ziekte afgewezen. In plaats daarvan zijn vriend en ik nu samen op deze roadtrip door West-Canada.

De helende werking van de natuur

Lake Louise Canada // Done That Been There

Links: ik als frisse 25-jarige erg origineel poserend voor Lake Louise. // Rechts: een van de vele watervallen die we zagen tijdens de roadtrip door West-Canada. Ik weet niet wat het is, maar elke keer weer heeft het luid kletterende water omhuld met nevel iets magisch.

Lake Peyto Canada // Done That Been There

Lake Peyto, een van de prachtigste helderblauwe meren in West-Canada. 

roadtrip door West-Canada // Done That Been There

Het wildleven in en rondom het bergstadje Jasper is ongelooflijk. Bij het binnenrijden van de stad worden we begroet door deze dikhoornschaap! En op het gazon van het bezoekerscentrum zien we gewoon wilde herten grazen. Een echt kippenvelmomentje! (Let niet op de fotokwaliteit. Helaas had ik anno 2004 nog niet zo’n goede fotocamera.)

Meer lezen over mijn roadtrip avonturen?
In Wat te doen in Wellington wanneer het regent vertel ik je over mijn stedenreis naar de hoofdstad van Nieuw-Zeeland!

Roadtrip door West-Canada: flat lay collage 1

roadtrip door West-Canada flat lay // Done That Been There

Het verhaal achter de chocoladetaart heb je hierboven al kunnen lezen. Het verhaal achter de eetstokjes ontdek je hieronder. (Overigens zijn dit niet de originele taart, stokjes en vorkje van die reis.) Het paar wandelsokken dat je hier ziet, zijn de oudste sokken die ik heb! Ze zijn inmiddels maar liefst 14 jaar oud en ik heb ze speciaal voor deze roadtrip door West-Canada gekocht. Een echte hiker ben ik overigens niet. Misschien dat de sokken daarom al zolang meegaan.

De mok heb ik aan het einde van de reis gekocht op het vliegveld van Vancouver. We vlogen vlak voor Halloween daarvandaan terug naar huis. Ik kan me het vrolijke vliegveldpersoneel gehuld in spectaculaire Halloween kostuums nog goed herinneren!

“Weet je niet wat een California roll is?” vraagt de Japanse serveerster me in ongeloof terwijl ze me hartelijk uitlacht.

Behalve een voorliefde voor ongerepte natuur, ontwikkelde ik tijdens die reis ook een grote liefde voor sushi. Houd in gedachten dat anno 2004 sushi nog niet zo populair was in Nederland. Ik ging wel regelmatig naar een Japans restaurant, maar zat dan meestal met een groep mensen rondom een bakplaat. Daar zag ik dan vanuit mijn luie stoel de chef handig jongleren met een peper- en zoutstel tijdens het bakken. Aan het einde van de avond lanceerde de chef stukken omelet vanaf de bakplaat in de mond van de gasten. Ja joh, altijd weer een zeer stijlvolle afsluiting van de gastronomische avond.

In een sushirestaurant in Kelowna kijken vriendlief en ik, nog enigszins wereldvreemd, op de menukaart. Wanneer we het groot aantal verschillende soorten sushi op de kaart zien, begint het ons toch behoorlijk te duizelen. Tegenwoordig weten zelfs kleuters dat een California roll een ‘binnenstebuiten’ sushirol is, maar toentertijd was dit totaal nieuw voor me. De serveerster is compleet verbouwereerd wanneer ik haar vraag wat een California roll is. En alsof die verbaasde blik nog niet genoeg is, lacht ze me ook nog eens recht in mijn gezicht uit. Dit was op dag 3 van onze roadtrip door West-Canada. De rest van de reis hebben we bijna elke dag Japans gegeten, waarvan grotendeels sushi.

sushi eten in Kelowna // Done That Been There
In drie weken tijd groeide ik van sushileek uit tot een sushikenner.

Roadtrip door West-Canada: flat lay collage 2

roadtrip door West-Canada flat lay // Done That Been There

De route van onze roadtrip door West-Canada had ik zelf samengesteld. Toen hadden we nog geen Pinterest of reisblogs en moest ik dus old skool middelen gebruiken. Maar met reisbureaubrochures en deze Lonely Planet en Marco Polo reisgidsen ging dat perfect! Je ziet de exacte route in rood getekend op de kaart in de Lonely Planet gids. Ik zal deze route in een apart artikel met je delen!

Het shotglas met de grappige eland erop kocht ik in Banff. We werden in het bezoekerscentrum van Jasper National Park gewaarschuwd dat oktober het paringsseizoen van de elanden was. Het werd ons op het hart gedrukt vooral niet per ongeluk tussen potentiële paringsmaatjes terecht te komen. Gelukkig kwamen we tijdens onze (enigszins zenuwwekkende) wandeling door het park geen hitsige elanden tegen.

Nadat we de reis hadden geboekt, kwamen we erachter dat Van Halen op tour door Noord-Amerika was. Ze bleken in Vancouver te spelen rond de tijd dat wij er waren. We hebben daarop meteen besloten om ons geplande bezoek aan het stadje Victoria op Vancouver Island over te slaan en bestelden concertkaartjes voor Van Halen. Ook bezochten we een metalconcert in een voormalige balzaal (de Commodore Ballroom). Uiteraard konden we Canada niet verlaten zonder een ijshockeywedstrijd bijgewoond te hebben. We moesten erg lachen om de feestelijke deunen van neerlands trots 2 Unlimited die regelmatig luid door de luidsprekers galmden.

Heb jij ook weleens iets meegemaakt op vakantie dat een diepe impact op je maakte?
Deel dan je herinneringen hieronder!
Liefs, Zarina xx

Bewaar dit artikel over mijn roadtrip door West-Canada op Pinterest!

roadtrip door West-Canada // Done That Been There

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It