Afgelopen zomer maakte ik een stedentrip naar Bath, Engeland. Het is inmiddels al twintig jaar geleden dat ik voor het eerst over deze pittoreske stad in het graafschap Somerset hoorde. En vooral het prachtige Romeinse badhuis waaraan de stad haar naam dankt, sprak gelijk tot mijn verbeelding. Als groot liefhebber van de klassieke oudheid stond Bath daarom jarenlang op mijn bucketlist. Het is bijna onvoorstelbaar dat na bijna 2000 jaar de Romeinse thermische baden nog altijd de grootste trekpleister van Bath zijn. Sterker nog, ze zijn zelfs een van de bekendste bezienswaardigheden van Engeland! In dit blog vertel ik je wat je ervan kunt verwachten en deel ik tips voor het plannen van je eigen bezoek.

Zarina in de Roman Baths

Terwijl ik in de rij sta voor de Romeinse badhuizen, ben ik getuige van een politieachtervolging 

Hoewel het er allemaal heel spectaculair uitziet, is het allemaal in scène gezet. Het gaat namelijk om opnamen voor een spannende dramaserie. Even overweeg ik om spontaan auditie te doen voor een figurantenrol, maar aan de andere kant wil ik mijn plekje in de (korte) rij niet verliezen.

Misschien heb ik hiermee mijn doorbraak op de Britse televisie wel gesaboteerd, maar ik heb tijdens mijn bezoek aan Bath maar één doel voor ogen: de Romeinse baden bezoeken! En om er zeker van te zijn dat ik deze langgekoesterde ervaring niet hoef te delen met tientallen andere toeristen, staan manlief en ik stipt om 9 uur al binnen.

Top tip: het beste tijdstip om de Romeinse baden in Bath te bezoeken

Het beste tijdstip om de Romeinse baden te bezoeken is óf meteen als ze open zijn óf twee uur voor sluitingstijd. Om de grote reisgroepen te vermijden, ga je het beste niet tussen 11-15 uur naar de Romeinse baden.
De openings- en sluitingstijden variëren per seizoen. Kijk op de officiële website van de Roman Baths voor de exacte tijden.
Meer praktische informatie over je bezoek aan de Romeinse baden in Bath vind je onderaan dit blog.

Zijn de Romeinse baden in Bath de moeite waard?

Hier kan ik heel kort over zijn: JA! Ik vind het bezoek aan de Romeinse baden in één woord fantastisch! Terwijl ik er rondloop, vind ik het ongelooflijk om te bedenken dat de Romeinen hier bijna 2000 jaar geleden (!) bij elkaar kwamen om relaxed wat baantjes te trekken, met elkaar te roddelen en zich heerlijk te laten pamperen.

Done That Been There in Bath

Maar behalve lekker badderen, kwamen de Romeinen hier ook om de goden te vereren

Toen de Romeinen tijdens hun Engelse invasie op de opborrelende warmwaterbronnen stuitten, hadden ze maar één logische verklaring hiervoor.

Dit was het werk van de goden.

Maar ze waren hier niet bijster origineel in. Het bubbelende mineraalrijke water werd namelijk al door de Kelten beschouwd als een geneeskrachtige bron. En daarom hadden de Kelten de heilige locatie gewijd aan Sul, godin van de lente, vruchtbaarheid en heling.

Om de plaatselijke stam en ook de Keltische godin niet teveel voor het hoofd te stoten, vonden de Romeinen speciaal voor deze gelegenheid een nieuwe godin uit: Minerva Sulis. Zij komt alleen voor in Bath en is een combinatie van de Keltische godin Sul en de Romeinse godin Minerva, godin van de wijsheid.

beeld van Minerva Sulis in de Romeinse baden van Bath
Dit is het gezicht van Minerva Sulis

Lang voor de komst van sociale media, hadden de Romeinen al een ingenieus klachtensysteem

Bovenop de thermische bronnen bouwden de Romeinen een omvangrijk kuuroord inclusief een tempel met daarnaast de Sacred Spring. Ze dachten dat deze heilige bron direct in verbinding stond met Minerva Sulis en brachten er daarom offers. Maar ze kwamen ook hierheen om loden vloekbriefjes in het water te werpen. Hierop schreven ze meestal over het onrecht dat hen was aangedaan en vervloekten ze de dader.

En weet je waar de Romeinen meestal over ‘klaagden’ bij Minerva? Dat hun kleding was gestolen terwijl ze lekker aan het badderen waren. Echt, hoe irritant is dat? Maar het bleef niet altijd bij kleding. Op onderstaand briefje lees je de vloek die de eigenaar van slaaf Vilbia uitsprak over haar ontvoerder.

Moge hij die Vilbia van mij heeft weggenomen, zo vloeibaar als water worden. Moge hij die haar zo obsceen heeft verslonden, dom worden.

vloekbriefje in de Romeinse baden in Bath

Je kunt een aantal van die vloekbriefjes van dichtbij zien en persoonlijk vind ik ze een van de hoogtepunten van de Roman Baths. Want denk je aan Romeinen, dan denk je meestal aan een hoogontwikkelde beschaving, toch? Maar ik vind het best wel verfrissend en geruststellend om te lezen dat die Romeinen dezelfde dagelijkse irritaties als wij ondervonden.

Ergens is het ook wel komisch dat ze zó boos waren dat hun cape of broek was gestolen dat ze hierover gingen klagen bij de godin. Én haar zelfs vroegen de dader te vervloeken en straffen! De loden vloekbriefjes doen me dan ook denken aan een antieke versie van Twitter, een sociaal medium dat mensen toch vaak gebruiken om te klagen over van alles. (Jup, daar maak ik me ook schuldig aan…)

bewaar dit artikel over de Romeinse baden op Pinterest

Wat is er allemaal te zien in de Roman Baths?

Het grote bad (Great Bath) is veruit het hoogtepunt van het hele badhuis, maar ook de oude heilige bron (Sacred Spring) met het opborrelende water is erg indrukwekkend. Beide baden zijn nog steeds gevuld met water, maar het felgroene algenwater is niet meer geschikt om in te zwemmen. Wil je je wel graag onderdompelen in het beroemde thermische water van Bath? Dan ga je na het bezoek aan de Roman Baths lekker zwemmen in de Thermae Bath Spa.

In de overige baden zie je aan de hand van geprojecteerde videoreconstructies hoe die ruimten in het verleden werden gebruikt. Zo zie je hoe er slim gebruik werd gemaakt van de warmwaterbronnen voor de saunaruimten. Maar weet je waar ik nu echt verteld van sta? Dat is het ingenieuze rioolstelsel dat de Romeinen hadden aangelegd! Ik weet het, mijn interesses zijn soms een beetje ‘eigenaardig’, maar het is echt ongelooflijk om te zien hoe slim die Romeinen waren. Hun bouwvaardigheid was werkelijk ongeëvenaard!

saunaruimte in de Roman Baths
Dit was vroeger een sauna

Behalve de verschillende bad- en saunaruimten zijn er ook kamers waarin je talloze opgegraven antieke voorwerpen kunt bewonderen. Naast de vloekbriefjes vind je er honderden munten, maskers, piepkleine amuletten, grafzerken en nog veel meer. En door de grote maquette van de tempel en het badhuis zoals ze er in de tijd van de Romeinen uitzagen, komen de ruïnes volledig tot leven.

Romeinse munten in Bath

De Romeinse baden in Bath waren bijna voor altijd verloren gegaan

Toen de Romeinse heerschappij in Engeland in de 5e eeuw ten einde kwam, viel ook het badhuis in verval. Door overstromingen van de rivier de Avon werd alles bedolven onder een dikke laag modder en stortten delen van het gebouw in.

De Romeinse ruïnes lagen vervolgens honderden jaren begraven onder de grond. Toch trokken de thermische bronnen van Bath vanwege hun vermeende heilzame krachten nog altijd grote groepen mensen aan. Het was echt de place to be onder de Britse elite en zelfs de gevierde auteur Jane Austen heeft enige tijd in de stad gewoond.

Uitzicht op Bath Abbey vanaf de Romeinse baden
Vanaf het boventerras van de Romeinse baden heb je een mooi uitzicht over de Victoriaanse beelden en ‘buurman’ Bath Abbey

Vanaf de 18e eeuw schreven dokters het water voor als remedie voor diverse gezondheidsproblemen. De eerste Pump Room opende in 1706 en hier konden bezoekers via een waterpomp rechtstreeks water uit de thermische bronnen tappen. Tegenwoordig is de Pump Room een restaurant naast de Roman Baths.

Langzaam veranderde Bath in de elegante stad van vandaag door de bouw van statige georgiaanse panden. Maar toch duurde het nog een eeuw voordat het Romeinse badhuis werd ontdekt. Sinds het einde van de 19e eeuw zijn de baden weer opengesteld voor het publiek. Inmiddels hebben ze jarenlange renovaties en een investering van £5,5 miljoen achter de rug. En het resultaat mag er zeker zijn.

badwater te koop in Bath

Ons bezoek aan het bad- en saunacomplex duurt bijna 2 uur. Onder de indruk van het bouwvernuft van de Romeinen, sluiten we ons bezoek af met een glaasje warm bronwater. Hoe dat smaakt? Nou, zeg maar als het tegenovergestelde van een verfrissend glaasje water… Ondanks dit onsmakelijk einde oversteeg het bezoek aan de Roman Baths al mijn verwachtingen. En ook de rest van Bath verraste me enorm, maar daarover meer in een volgende blog!

Meer inspiratie voor je Engelse vakantie vind je hier:

Praktische informatie voor je bezoek aan de Romeinse baden in Bath

Trek 1,5-2 uur uit voor je bezoek.

Wij hadden onze toegangskaartjes de avond van tevoren online gekocht en op onze smartphones gedownload. Ondanks dat het midden in het hoogseizoen was, waren er nog voldoende kaartjes beschikbaar voor ons gewenste tijdslot.

Je krijgt bij binnenkomst een gratis audioguide waarop ook Nederlands te horen is. Het leuke aan de audioguides is dat er verschillende thema’s zijn. Zo kies je bijvoorbeeld voor fragmenten die zijn ingesproken door de auteur Bill Bryson of de speciale audiotour voor kinderen.

Geen zin in een audioguide, maar wil je wel meer achtergrondinformatie? Dan sluit je gewoon aan bij een gratis Engelstalige rondleiding. Vanaf 10 uur vertrekt er elk uur eentje vanaf het grote bad (Great Bath) op de begane grond.

Is het erg druk in de Roman Baths?

Aangezien we er in de zomervakantie naartoe gingen, verwachtte ik dat het enorm druk zou zijn in de Roman Baths. Hoewel het goedbezocht was, vond ik het enorm meevallen met de drukte. We liepen er die dag nog een paar keer langs (het centrum van Bath is erg klein) en ik zag nooit een lange rij buiten. Maar zoals ik hierboven al schreef, zou ik zeker de piekuren vermijden.

Hoe reizen naar Bath, Engeland?

Vanaf Londen sta je met de trein al in 1,5 uur in Bath (met Great Western Railway vanaf London Paddington).
Maar je kunt je bezoek aan Bath ook combineren met een stedentrip Bristol. Vanaf Bristol duurt het met de Great Western Railway trein ongeveer 10 minuten naar Bath.

18 Comments

 1. Badhuizen zijn altijd leuk om te zien. Ik vind het bijzonder om te zien hoe ze dat vroeger baderen in een badhuizen!

  • Leuk om te horen dat jij er hetzelfde over denkt als ik 🙂 Het blijft zo bijzonder om zulke oude gebouwen te kunnen bezoeken en een kijkje in het verleden te nemen!

 2. Esther van den Bergh Reply

  Heel interessante plek! Ik had er wel van gehoord maar zo’n persoonlijk verhaal is anders.
  Misschien is deze plek wel zo goed bewaard gebleven juist omdat het zolang begraven is geweest in de modder. Anders hadden de weersomstandigheden mogelijk wel al hele delen verweerd en doen verdwijnen.
  Dankjewel! xx

  • Dat had inderdaad goed gekund! Leuk te horen dat mijn persoonlijke verhaal erbij meerwaarde had voor jou, dat is natuurlijk mijn streven dus goed te horen dat ik mijn missie heb bereikt 🙂 Bedankt voor het lezen en je reactie! xx

 3. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog nooit van had gehoord, maar als ik een stedentrip naar Bath zou gaan doen, dan zou ik dit zeker willen bezoeken. Geschiedenis trekt mij altijd enorm aan en inderdaad het feit dat de Romeinen in hun tijd al zulke dingen konden ontwerpen, vond ik erg fascinerend, dus wie weet komen je tips nog van pas!

  • Oh wat leuk om te horen! Heb hier dan ook wel van geleerd dat ik meer tips moet delen waarvan ik denk dat iedereen er eigenlijk al bekend mee is, maar dat is dus helemaal niet waar 🙂

 4. Wat heb je dit leuk geschreven! Ik zat er helemaal in. En weet je welke serie er opgenomen is?

  • Ah, dankjewel! Ik had een foto genomen van het informatiebord dat er hing (om mensen te attenderen op de opnamen) en de naam proberen op te zoeken, maar het was wellicht een werknaam want ik kon er niks over vinden 😉

 5. Fantastisch zeg, dit lijkt me echt heel gaaf om te bezoeken en dan die Romeinen, zeker beschaving, maar ik heb ook de serie Rome gezien en daar kom je ook wel anders tegen 😉 Goede tip om op tijd te gaan, het is natuurlijk hartstikke populair.

  • Ha ha, die serie heb ik nooit gezien maar door de foto’s heb ik er wel een goed beeld bij 😉 Ik hoop dat je ooit de kans krijgt om het zelf te bezoeken! Zeker de moeite waard en niet zo heel druk als ik verwachtte, maar daar kan na dit blog natuurlijk verandering in komen 🙂

 6. Is ineens een speciaal bezoekje geworden. Voor jouw blog zou ik absoluut geen interesse hebben de thermen van de Romeinen te gaan bezoeken, maar je hebt zo een enthousiaste en opzwepende schrijfstijl dat ik de hele tijd dacht: “moet ik ook eens doen”.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It