Heb je plannen om naar Singapore af te reizen? Dan wil ik je op het hart drukken eerst dit blog aandachtig door te lezen! Want hier vertel ik je over een potentieel gevaar waar geen enkel ander reisblog je voor waarschuwt. Goed voorbereid op vakantie naar Singapore? Neem dan eerst deze survivalgids voor de Singapore shopping malls goed door!

Ik had al meerdere malen op Singaporese bodem gestaan, maar kwam nooit verder dan Changi Airport. Singapore is namelijk een voor de hand liggende stop-over als je afreist naar een ver land richting het oosten. Tijdens twee eerdere reizen naar Australië en ook een reis naar Nieuw-Zeeland vroeg ik me telkens tijdens het transfer in Singapore af:

Hoe zou de wereld er buiten dit immens en supermodern vliegveld uitzien?

Fontein op Changi Airport Singapore
Fontein op Changi Airport Singapore (foto van Darren Nunis op Unsplash)

Daar kwam ik begin dit jaar eindelijk achter toen we onze Down Under-reis eindigden met een meerdaagse tussenstop in Singapore. Gewapend met mijn Pinterest-bord gevuld met alle nodige Singapore-tips en must-see bezienswaardigheden voelde ik me volledig voorbereid op deze reis.

Wees gewaarschuwd als je de Singapore shopping malls bezoekt!

Maar al snel kwam ik erachter dat geen van de gepinde artikelen me hadden voorbereid op het gevaar dat constant op de loer ligt in Singapore. Namelijk de grote kans om in een zwart gat gezogen te worden zodra je een van de ruim 100 Singaporese shopping malls betreedt. Want hoe hard je ook je best doet om de uitgang te vinden, dit blijkt een vrijwel onmogelijke taak.

Trust me.

I’ve done that, been there.

(Hé, leuke naam voor een blog!)

Hoewel veel reizigers 2-3 dagen uittreken voor Singapore, wilden wij er de tijd voor nemen en maakten er een 5-daagse Singapore stedentrip van. Achteraf maar goed ook, want volgens mij hebben we 3 daarvan doorgebracht in winkelcentrums. Geheel onvrijwillig, I might add.

Straatbeeld Chinatown Singapore
Gelukkig zagen we ook iets meer dan alleen de Singapore shopping malls tijdens die 5 dagen

Het ging gelijk op dag één al mis

Na de zoveelste tijdzone in 3 weken tijd, ontwaakten we onze eerste ochtend in Singapore bright and early. Ik keek uit het hotelraam en voelde me optimistisch.

Ik voelde de vroege ochtendstralen branden in mijn gezicht. Ik kan je zeggen dat dit een zeer welkome ervaring was na het wisselvallige Nieuw-Zeelandse weer in de weken ervoor.

Oh, als ik toch eens terug in de tijd kon reizen! Dan kon mijn future-self mijn naïeve past-self waarschuwen voor wat er haar nog allemaal te wachten stond die dag. Want die zou verre van vlekkeloos verlopen.

Het begon al met de speurtocht naar de opstapplaats van de Hop-On/Hop-Off bus. Ik had namelijk bedacht dat een ritje op de toeristenbus ideaal zou zijn om de stad op ons gemakje te leren kennen. Volgens Google Maps lag de dichtstbijzijnde halte op korte loopafstand van ons hotel.

Folder voor de hop on hop off bus Singapore
‘First stop: adventure’ zeggen ze…

Is dit het?

Naast het ouderwets en leegstaand uitziende Golden Landmark winkelcentrum vonden we inderdaad een bushalte die de opstapplaats in kwestie kon zijn. (Achteraf las ik dat deze shopping mall nog wel degelijk buzzing is.)

Maar… het stond nergens aangegeven dat de Hop-On/Hop-Off hier stopte en er waren ook geen andere toeristen in de buurt te bekennen. Best vreemd want je ziet meestal tig van die toeristenbussen voorbijrijden in drukbezochte steden. Deze locatie met de sneu uitziende shopping mall zag er nou niet bepaald toeristisch uit.

?

Volgens mij zweefde er op dat moment een groot vraagteken boven mijn hoofd.

Suntec City: onze eerste kennismaking met de Singapore shopping malls

Na eindeloos rondom de bushalte hebben rondgelopen in de hoop aanwijzingen te vinden, gaven we onze zoektocht op. We lieten ons nog niet volledig ontmoedigen en besloten om naar het officiële startpunt van de Hop-On/Hop-Off te lopen.

Uren later dan gepland vonden we de opstapplaats dan bij Suntec City, een van de grootste Singapore shopping malls. De hele zoektocht-naar-de-Hop-On-Hop-Off-bus-opstapplaats heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, maar deze ervaring is weer een heel verhaal op zich. Wie weet doe ik het ooit nog eens volledig uit de doeken. Laten we het voor nu maar bij één crisisonderwerp houden.

Suntec City is een van de grootste Singapore shopping malls
De Fountain of Wealth in Suntec City staat in de Guinness Book of Records als de grootste waterfontein ter wereld

We waren inmiddels al een paar uur op pad en hadden onderhand behoorlijke trek gekregen. Dus liepen we Suntec City binnen op zoek naar wat te eten.

Big mistake.

3 uur later dwaalden we er nog rond.

En dat was niet omdat we er nou zo lekker aan het shoppen waren…

Het opvallende architectuur van The Shoppes at Marina Bay Sands luxe shopping mall
Indrukwekkende architectuur van The Shoppes at Marina Bay Sands

Dit móét je weten over de Singapore shopping malls!

We waren verdwaald. En hoe.

Zelfs na ik weet niet hoe vaak de plattegrond te hebben geraadpleegd, konden we de uitgang maar niet bereiken. Voor mijn gevoel liepen we telkens hetzelfde rondje, alleen kwamen we nooit dezelfde winkels tegen.

Waren we in een of ander mysterieus parallel universum terechtgekomen? Het had net zo goed een aflevering van de Twilight Zone kunnen zijn. Dat we er überhaupt nog op dezelfde dag zijn uitgekomen, is een hele prestatie.

Restaurant in The Shoppes at Marina Bay Sands
Restaurant in The Shoppes at Marina Bay Sands

Als er één ding is dat je moet weten over de shopping malls in Singapore, dan is het dat ze ont-zet-tend groot zijn. En dan heb ik het niet over Batavia Stad groot. Nee, sommige van de winkelcentrums zijn zó groot dat je er met gemak een volle week kunt doorbrengen. En nog zou je er dan elke dag andere zaakjes kunnen bezoeken. Zó groot dus.

En soms kun je er zelfs met een bootje doorheen varen zoals hier op de foto van het superdeluxe The Shoppes at Marina Bay Sands.

Op zich wel geruststellend dat ook TimeOut Singapore aangeeft dat je makkelijk kunt verdwalen in de 82.500 vierkante meter (!) grote Suntec City in het artikel: The best shopping malls in Singapore.

Door het luxe The Shoppes at Marina Bay Sands winkelcentrum varen bootjes
In de luxe shopping mall The Shoppes at Marina Bay Sands zie je gewoon bootjes varen
>Het okselklotsendmoment dat zich voordeed in Suntec City was helaas geen eenmalig incident

Behalve ontzettend veel verdiepingen, bestaan die Singapore shopping malls namelijk ook nog eens uit verschillende vleugels. Vol met winkels die allemaal op elkaar lijken.

Het moderne Library@Orchard is gehuisvest in een van de vele ingewikkelde Singapore shopping malls
Het prachtige Library@Orchard is verstopt in het Orchard Gateway winkelcentrum. Het winkelcentrum hadden we zo gevonden, de juiste verdieping voor de bibliotheek ook, maar de ingang ervan niet. We konden de fotowaardige bieb wel zien, maar konden het maar niet bereiken. Totdat we eindelijk erachter kwamen hoe we de andere vleugel van het gebouw konden bereiken.

Voor iemand met nul-komma-nul richtingsgevoel zoals ik, is dit nogal een drama. (Ik weet het, het is erg ironisch dat ik een Nederlandse gids in Londen ben…)

Misschien moet ik ook een packing list voor Singapore shopping malls schrijven. Daarop mogen dan in ieder geval een kompas en flesje water niet ontbreken. Als suggestie ook broodkruimels of bolletje wol zodat je de weg terug kunt vinden.

Wil je nog meer lezen over onze avonturen in Singapore?
In dit artikel vertel ik je over de verbazingwekkende Singapore street art scene:
Gratis doen in Singapore? Ga op street art jacht!

Wo ist der Eingang?

Want in sommige gevallen was het vinden van de ingang net zo’n uitdaging als het lokaliseren van die uitgang van Suntec City. Het mag er dan nog zo simpel uitzien op Google Maps of je ouderwetse papieren plattegrondje, in de werkelijkheid is het dus niet zo vanzelfsprekend.

Little India Arcade een van de vele Singapore shopping malls

Ik ben ervan overtuigd een award-winning tv-concept bedacht te hebben op basis van de Singapore shopping malls. In plaats van op een onbewoond eiland worden de moedige deelnemers gedropt in Singapore. De uitdaging? Om de obstakels naar de ingang van winkelcentrums te overwinnen.

In sommige gevallen bedwingen ze dan bruggen over drukke autowegen. Andere keren vinden ze hun weg via ondergrondse metrotunnels. En soms lopen ze lukraak door de deur van een op het oog doodgewoon kantoorgebouw of compleet verlaten markthal en komen ze uit in Narnia.

Want zo voelde het ook heel vaak daar in die Singapore shopping malls. Dat je nietsvermoedend een heel ouderwets en ogenschijnlijk vervallen winkelcentrum (à la Golden Landmark) binnenloopt waar je misschien nog een handjevol andere shoppers (of verdwaalde zielen) verwacht tegen te komen. Maar dat je dan net als Alice blijkt te zijn terechtgekomen in Wonderland. Waar alles glimt en je wordt verwelkomd door een overweldigend winkelaanbod in een supermodern strak interieur.

Capitol Kempinksi Hotel, hieronder schuilt nog een van de Singapore shopping malls
Kun je je voorstellen dat onder dit hotel een heel winkelcentrum met food court schuilgaat? Dat zou je als willekeurige voorbijganger dus nooit weten!
Stedentripje dichter bij huis doen?
Vorig jaar beleefde ik een fantastisch weekend in Antwerpen met mijn bestie:
Citytrip Antwerpen: cultuur snuiven op een budget

Sommige Singapore shopping malls wil je absoluut vermijden op zondag

Op de Hop-On/Hop-Off bus werd ons hier iets interessants over verteld. (Ja ja, het was de ellende dus duidelijk waard, we hebben er best veel geleerd!)

Volgens onze audiogids hebben veel huishoudens in Singapore een inwonende bediende. Je denkt misschien dat Singapore een rijk en modern land is, maar helaas geniet niet elke inwoner van dezelfde mate van rijkdom en vrijheid.

Zondag is de enige (en verplichte) vrije dag voor die bediendes. En op die dag spreken ze met vrienden af in het park of bij een shopping mall.

Samen met Robin op de Hop-On Hop-Off bus Singapore
Bewijs dat we de Hop-On Hop-Off bus hebben genomen! (Zie je aan mijn glimmend voorhoofd hoe warm het was?)

Ondanks deze insider information probeerden wij toch op een zondagavond wat te eten scoren in een van de drukste winkelcentrums. Rondom het hele gebouw zag je allerlei groepjes gezellig picknicken. Hup, gewoon rijst op een kleedje buiten op de galerij van het winkelcentrum. Ik had er zo bij willen aanschuiven want het zag er allemaal wel erg lekker uit.

Alsof al die etende mensen buiten de shopping mall niet genoeg waarschuwing was, togen we vol goede moed én lege maag naar binnen. Het liefst was ik linea recta meteen weer omgekeerd, want wat was het me toch druk daar binnen!

Welcome to Little Myanmar

We waren de Peninsula Plaza Singapore shopping mall – ook wel bekend als Little Myanmar – binnengelopen. Blijkbaar dé plek waar de Myanmaresen in Singapore gaan eten vanwege de authentieke Myanmarese restaurants die erin zijn gevestigd. Sommige van de Singapore shopping malls hebben een sterke associatie met een bepaalde etnische cultuur, en keuken. Handig om te weten als je zin hebt in een bepaalde cuisine. Zo wordt de Golden Mile Complex in Singapore bijvoorbeeld ook wel Little Thailand genoemd.

Bugis Junction+ Singapore shopping mall
Bugis+ shopping mall is een van de bekendste Singapore shopping malls

En daarmee komen we tot slot op die eindeloze food courts

Waarschijnlijk hebben de ontwerpers van die never-ending shopping malls ook wel doorgehad dat bezoekers er onbewust urenlang kunnen rond(ver)dwalen.

Om ervoor te zorgen dat je in ieder geval niet ondervoed raakt, vind je in elke shopping mall daarom altijd wel een gigantische food court. Soms zelfs ook nog eens verspreid over meerdere etages.

Overal tientallen heerlijke eetkraampjes waar je voor geen geld een verrukkelijke maaltijd kunt scoren. Van authentieke Indonesische nasi goreng tot Koreaanse BBQ tot kaya toast, een superhippe maaltijd daarzo in Singapore. Toast met kokosboter en optioneel zachtgekookt ei. Dus.

Aan een heerlijke Indonesische maaltijd in de foodcourt van Vivo City Singapore shopping mall
Kijk dat bruin hoofd maar vooral dat heerlijke Indonesische maaltijd in de foodcourt van VivoCity shopping mall

We zagen locals dit in groten getale eten in de speciale ‘kaya toast eetzaakjes’. Dit moesten we natuurlijk uitproberen. En ook dit ontwikkelde zich weer uit tot een heel avontuur. Maar daar vertel ik je een andere keer wel over in een artikel over de wonderlijke wereld van food courts en hawker centres in Singapore.

Een artikel over lokale specialiteiten én het ingenieuze systeem dat ze er hebben om een zitplaats te reserveren in een drukker dan drukke food hall. Ik stond er werkelijk versteld van toen ik zag hoe ze dat deden. Maar dat is dus voer voor een andere dag.    

Ben jij weleens verdwaald op vakantie? Deel je ervaring in een opmerking hieronder zodat ik me niet zo alleen voel in deze ervaring, ha ha!
Bedankt, Zarina xx

Bewaar deze survivalgids voor de Singapore shopping malls voor later!

Bugis Junction shopping mall
Bugis Junction is een van de bekendste Singapore shopping malls

16 Comments

 1. Esther van den Bergh Reply

  Wat een avontuur dus! Ik ben nooit zo van het shoppen geweest en nu helemaal niet meer. Zou niets voor mij zijn, zulke drukte en dan daar met een rollator of rolstoel doorheen laveren. Rollator is eigenlijk niet eens meer een optie als het zo gigantisch groot is!
  Het zou mij inderdaad niets verbazen als het misschien wel expres zo ontworpen is. De bibliotheek is echter wel fantastisch, die zou ik wel willen bezoeken!
  Ik kijk uit naar de verslagen over je andere ervaringen in de shopping malls!

  • Dat zouden inderdaad nogal wat kilometers zijn met de rollator! Gelukkig zijn er ook genoeg kleinere winkelcentrums en gewoon winkelstraatjes. Ik houd ook niet meer zo van drukte, maar op zich was het wel fijn om even de verkoeling op te zoeken in die shopping malls 😉 Ja, die bibliotheek was fantastisch! Dat zou je echt nooit vermoeden van de buitenkant. En op zich vond ik dat ook wel wat hebben en een positief puntje aan die shopping malls. Dat je van tevoren geen idee hebt wat je er allemaal kunt verwachten. Nou, eigenlijk alles wel kan ik je vertellen, ha ha 😉

  • Dan zou ik het zeker bij de kleinere winkelcentrums of straatmarkten houden als ik jou was mocht je ooit naar Singapore gaan. Genoeg te beleven daar buiten de shopping malls om en echt wel een leuke reisbestemming verder 🙂

 2. Lijkt me heerlijk zoiets! Lees dat het voor veel een nachtmerrie is maar zulke dingen vind ik echt leuk haha! Tenzij je echt op het punt staat om te vertekken, dan moet je natuurlijk wel weten waar je bent

  • Je bent duidelijk een avontuurlijke reiziger, haha! Tsja, ik vond het vooral irritant omdat ik er niet kwam om te winkelen, maar een nachtmerrie was het inderdaad ook weer niet. Op dat moment niet helemaal gepland, maar achteraf wel voer voor leuke verhalen aan het thuisfront (of om over te bloggen natuurlijk ;-))

 3. Wat een nachtmerrie om te verdwalen in zo’n shopping mall. Maar shoppen is dan ook niet mijn hobby en ga liever de natuur in of wat cultuur snuiven. Maar wel grappig dat je met een bootje door de mall kan!

  • Helemaal met je eens! Maar soms is het handig om er ‘even’ naar het toilet te gaan of te eten tussendoor (zoals wij probeerden) en dan is er, letterlijk, geen ontsnappen aan 😉

 4. Oh, dat zou mij enorm veel stress opleveren joh. Zo’n mega groot winkelcentrum waar je gewoon niet weet welke kant je op moet. Nee, da’s niks voor mij.

 5. Wat apart dat je er haast niet weer kunt uit komen zeg. Zouden ze dat bewust hebben gedaan? Ik ben nu in ieder geval gewaarschuwd!

  • Geen idee, dat zou wel erg uitgekookt zijn haha! Ik denk dat het gewoon door de belachelijke grootte van het winkelcentrum komt. Dat ben ik als Europeaan op zich niet zo gewend 🙂

 6. Wow! Wat een indrukwekkende shopping mals! Dat is wel iets anders dan onze plaatselijke winkelcentra in de buurt. Die bibliotheek ziet er supermooi uit. Daar zou ik best willen verdwalen hoor!

  • Ja mooi is die bibliotheek hè? Zag het voordat we gingen op Instagram en was erg benieuwd hoe het er in het echt uitzag. Hadden de zoektocht ernaar bijna opgegeven, maar ben blij dat we hebben doorgezet haha!

 7. O wauw wat een nachtmerrie lijkt me dit, ik zou echt in paniek raken als idd e uitgang niet zou kunnen vinden, wat een avontuur zeg en wat heb je het grappig geschreven, maar snap best dat je het toen helemaal niet zo grappig vond. Ik ben volgens mij nog nooit verdwaald op vakantie, maar moet zeggend at ik te drukken plekken ook vermijd.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It