Londen, de bruisende wereldstad waar je kunt winkelen totdat je erbij neervalt en elke dag wel weer iets unieks kunt beleven. Maar weet je waar ik het meest van houd aan deze stad? Dat je onder al die glitter & glamour nog een heel andere, en bijna geheime, versie van Londen kunt ontdekken. De stad herbergt zoveel historische en culturele schatten die je op elke straathoek recht in het gezicht aanstaren. De ruïnes van de oude Saksische kerk St Dunstan in the East zijn hier een goed voorbeeld van. Gelegen op minder dan 15 minuten loopafstand van London Bridge, vormt deze geheime plek een magische oase van rust in het levendige Londen.

Een geheime plek midden in de metropool

Ondanks dat ik toen al een paar jaar in Londen woonde, las ik pas twee jaar geleden over de ruïnes van St Dunstan in the East. De restanten van deze inmiddels overwoekerde verlaten kerk leken me de ideale bezienswaardigheid om te bezoeken op onze trouwdag. Ja, ik weet het. Ik ben een ongelooflijke nerd. Maar gelukkig (of eigenlijk: logischerwijs) is manlief dat ook, haha.

Terwijl we naar de oude kerktuin liepen, kon ik niet geloven dat ik het nooit eerder had gezien. Maar zelfs mijn man die geboren en getogen is in Londen, had nog nooit van deze bijzondere tuin gehoord. Ik was achteraf zo vaak in de buurt geweest. En heb er zelfs zonder te beseffen wat het was foto’s van genomen vanaf de 35e verdieping van de nabijgelegen SkyGarden.

Geheime plek Londen St Dunstan in the East // Done That Been There

Je vindt deze ‘geheime’ openbare tuin op loopafstand van de imposante kantoorgebouwen van Londens financieel centrum. Het ligt verscholen tussen London Bridge en Tower Bridge en is makkelijk bereikbaar via Idol Lane en St Dunstan’s Hill.

> Lees ook:

Geheime plek Londen St Dunstan in the East // Done That Been There

Van Tweede Oorlogsbombardementen naar geheime openbare tuin

De oorspronkelijke kerk op deze plek was gebouwd door de Saksen. In 950 n. Chr. werd deze gerestaureerd door St Dunstan, naar wie de kerk later werd vernoemd. Helaas was deze kerk een van de 87 verwoeste parochiekerken tijdens de Grote Brand van Londen in september 1666. Sir Christopher Wren, die ook de afgebrande St Paul’s Cathedral herbouwde, restaureerde St Dunstan in the East in 1697. Hij voegde er toen ook de toren en torenspits aan toe.

Helaas was dit niet de laatste ramp voor deze kerk; het werd verwoest tijdens de verschrikkelijke Blitz van Londen. Gedurende 56 aaneengesloten dagen werd de stad hevig gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe. Merkwaardig genoeg overleefden de toren en torenspits van Wren de bombardementen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd besloten om de ruïnes van St Dunstan in the East niet te restaureren als kerk. Maar gelukkig werden de ruïnes in 1970 door de gemeente geopend als openbare tuin en kun je deze fotogenieke plek alsnog bezoeken. Of het nu je trouwdag is of niet, haha.

St Dunstan in the East met de Walkie Talkie // Done That Been There

Kom hier en geniet van de rust terwijl je de moderne wolkenkrabbers in de nabije achtergrond kunt zien. Deze oude stenen kerk mag dan qua grootte behoorlijk minuscuul zijn vergeleken bij die moderne gebouwen, maar haar geschiedenis en nalatenschap zijn van veel grotere waarde dan die glimmende torens van staal en glas. Althans, voor mij dan. Denk jij hier hetzelfde over?

Geheime plek Londen St Dunstan in the East // Done That Been There

Ken jij ook een ‘geheime’ of historische plek in Londen? Deel het dan met me in een reactie onder dit bericht.
Bedankt! Zarina xx

Bewaar deze geheime plek in hartje Londen op Pinterest!

Geheime Londen geschiedenis St Dunstan in the East // Done That Been There

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It