Niets zo creepy, en tegelijkertijd intrigerend, als een verlaten pretpark. In plaats van lachende kinderen zie je er overwoekerde achtbanen en eenzame reuzenraden met vervaalde en afgebladderde verf. Wereldwijd vind je tientallen uitgestorven pretparken die volledig zijn opgeslokt door de natuur. Soms is de reden hiervoor een natuurramp, nucleaire ramp, ernstige ongeval of een faillissement. Dat laatste overkwam het nu verlaten pretpark Land van Ooit in Nederland. Ik woonde er maar 15 minuten vandaan en bezocht het in de gloriedagen. Onlangs ging ik er na lange tijd weer terug en trof er dit surrealistisch tafereel aan.

Wat en waar is het verlaten pretpark Land van Ooit?

Je vindt het tegenwoordig verlaten pretpark Land van Ooit in Drunen, Noord-Brabant. Ik groeide op in Oud-Heusden, wat op fietsafstand van Drunen ligt. Ik kan me dan ook nog goed herinneren dat het nieuwe pretpark eind jaren 80 werd geopend. (Ja joh, ik ben zó oud.)

Dat was een hele gebeurtenis en ik vond het ontzettend boeiend. Want hoe vaak wordt er een nieuw pretpark zo dicht bij je huis geopend? Dat is toch de droom van ieder kind?!

Nog voordat het park opende, merkten we er al het een en ander van. Zo werd er een nieuwe bushalte – naar mijn mening op de meest onlogische en levensgevaarlijke plek – in het leven geroepen. Én werd je vanaf de weg begroet door twee levensgrote reuzen. Het Land van Ooit was namelijk een waar sprookjesrijk, speciaal gericht op kinderen tot 12 jaar.

Deze levensgrote reuzen waren de blikvangers van het Land van Ooit
Reus Dan (links) en Reus Toen (rechts) waren de blikvangers van het park. (Foto’s gemaakt door A.P.M. Ruiters en openbaar beschikbaar gesteld op Wikipedia.nl)

Een sprookjesrijk met een echt 13e-eeuws kasteel!

Zodra je door de poorten liep, waande je je in een waar sprookjeswereld, vol met wonderlijke personages. Zo had je er ridders, jonkvrouwen, lakeien en dus ook reuzen.

In het verlaten pretpark Land van Ooit staat een roze kasteel

En het Roze Kasteel was een van de iconische beelden van het park. Er is nog maar weinig over van het uitgestorven themapark Land van Ooit, maar dit gebouw staat nog steeds overeind. Dat komt doordat het een echt 13e-eeuws kasteel is en op de Rijksmonumentenlijst staat.

Wat is er nog over van het sprookje?

Naast het Roze Kasteel, is de attractie ‘De Slag bij Waterloo’ de grootste blikvanger in het hedendaagse spookpark. Het verhaal ging dat toen Napoleon met zijn leger door het Land van Ooit trok, ze in standbeelden veranderden. De beelden stonden oorspronkelijk in een fontein waarin je de soldaten langzaam in het water zag verdwijnen. Nu leveren ze vooral spookachtige foto’s op.

Beelden van soldaten in het water in het Land van Ooit
De soldaten in het Land van Ooit verdwijnen in het landschap

De meeste attracties zijn verkocht tijdens het faillissement en ook zijn gebouwen gesloopt. Hier en daar vind je nog een ondergespoten of begroeid muurtje en overwoekerd informatiebord.

overwoekerd bord in het Land van Ooit

Kun je het verlaten pretpark Land van Ooit bezoeken?

Ja, dat kan! Je kunt het park gewoon gratis binnenlopen (of fietsen). Maar waarschijnlijk niet lang meer.

Het pretpark sloot na een faillissement in 2007 de deuren. De gemeente kocht toen het landgoed van 34 hectare groot, inclusief kasteel, op. Ze dachten hiermee een goede investering te hebben gemaakt, want met de aanleg van een nieuwe verbindingsweg, was het een aantrekkelijk stuk grond. Althans, dat dacht de gemeente dan. In de praktijk bleek er weinig interesse te zijn voor de aankoop van dit gebied waar een prijskaartje van minstens €20 miljoen aan hing.

De poorten van het Land van Ooit gingen op slot, maar na 8 jaar werd het verlaten Land van Ooit in 2015 weer deels opengesteld voor het publiek. Sindsdien kun je er weer doorheen fietsen en wandelen. Of net als wij een urbex (urban exploration) fotosessie houden.

De poorten van het verlaten pretpark Land van Ooit zijn weer open
Tegenwoordig zijn de poorten van het Land van Ooit weer open.

Maar in de tussentijd heeft de gemeente nog wel meerdere malen geprobeerd om het landgoed te verkopen. In de afgelopen jaren heb ik dan ook verschillende projectvoorstellen voorbij zien komen, variërend van een nieuw pretpark tot hotel. De laatste plannen die ik heb gezien, omvatten de bouw van een high-tech medische campus, luxe woningen en (zorg)appartementen. Ook zal het kasteel in oude staat worden hersteld en waarschijnlijk wit worden geverfd.

Het is me nog niet duidelijk wanneer (en of) dit bouwproject van start zal gaan, maar mocht je het verlaten pretpark Land van Ooit met Roze Kasteel nog met eigen ogen willen zien, dan raad ik je aan om snel een bezoekje te brengen!

Mijn persoonlijke herinneringen aan het park

Hoewel ik er zo dichtbij woonde, ben ik er tijdens het 17-jarig bestaan van het Land van Ooit maar één keer binnen geweest. Ik was namelijk net iets te oud voor dit kinderpark. Maar ik ging er dus wél een keertje naartoe met mijn toentertijd 6-jarig neefje (inmiddels ook alweer 20 jaar geleden, ¡ay caramba!). Ik stond er toen behoorlijk versteld van om te zien hoe bekend het Land van Ooit was bij kinderen. Zelfs bij mijn neefje die in Friesland woonde, ruim 200 kilometer ervandaan.

Toen ik namelijk achter in het theater ging zitten tijdens een zang- en dansvoorstelling, zag ik mijn neefje samen met zijn leeftijdgenoten de choreografie foutloos uitvoeren terwijl ze de liedjes woord voor woord meezongen met de acteur. Bijna alle jonge kinderen in Nederland kenden Het Land van Ooit namelijk van hun televisieprogramma.

En dat mijn neefje goed bekend was met het televisieprogramma bleek wel kort na het theaterbezoek. Toen ik betrokken raakte bij een ware achtervolging nadat hij een paar van zijn favoriete personages in het wild spotte. Hij liep toen nog niet zo snel met zijn korte beentjes, maar uiteindelijk lukte het ons om de lakei en hofdame de pas te snijden zodat hij ze een handje kon geven. Uiteraard was ik op dat moment zijn favoriete tante. Althans, in mijn fantasie dan. (Ik maak wel vaker vreemde ‘avonturen’ mee, zoals verdwalen in Singaporese shopping malls.)

groene boog van planten in het Land van Ooit

“Kinderen zijn de baas”

Dat was het motto waarmee je bij de ingang werd begroet. Echt, degene die dit heeft verzonnen, was of een sadist of had zelf geen kinderen. Probeer namelijk maar bij thuiskomst een kind zijn groenten te laten opeten of een douche te nemen zonder constant de zin Kinderen zijn de baas naar je hoofd geslingerd te krijgen…

Van sprookjespark tot spookpark

Zoals gezegd, heb ik de opening van het Land van Ooit van dichtbij meegemaakt. Ik kan me nog goed herinneren dat ik het best wel vreemd vond dat er een heel nieuw familiepretpark werd gebouwd op minder dan 20 kilometer afstand van de Efteling. De Efteling is immers een van de oudste, grootste en bekendste pretparken van Nederland. Hoe zou je in hemelsnaam daartegen kunnen concurreren?

Het bleek dat het Land van Ooit was opgericht door een voormalige directeur van de Efteling, Marc Taminiau. Maar in tegenstelling tot de Efteling, richtte het Land van Ooit zich op theater en niet zozeer op attracties. Theater voor kinderen, specifiek voor de allerkleinsten.

oude plattegrond van het Land van Ooit
De oude plattegrond van het pretpark Land van Ooit

Ondanks Taminiau’s vele pogingen, slaagde hij er toch niet in om zijn theatraal sprookjespark tot een succes te maken. Blijkbaar bleek de beoogde doelgroep toch te beperkt en konden ze gewoon niet op tegen de ‘grotere broer’ de Efteling. En zo sloot het Land van Ooit na ongeveer 17 jaar voorgoed de deuren om uit te groeien tot een waar spookpark.

Ken jij of heb je zelf eens een verlaten pretpark bezocht?
Laat het me weten!
Groetjes, Zarina xx

Pin dit artikel over het verlaten pretpark Land van Ooit voor later

Pinterest verlaten pretpark Land van Ooit

23 Comments

 1. Piet Westbroek Reply

  Denk inderdaad dat de locatie Land van Ooit ongelukkig was. Relatief dichtbij de Efteling. Zo vond ik het een beetje ‘goedkoop’ om een nabij gelegen viadukt te gebruiken om daar ‘tot ziens’ in meerdere talen op te schilderen

  Anderzijds waren de bedenkers van Ooit wel fantasievol waar het de ideeen betrof. Personage’s, bijzondere bijbehorende namen etcetera. En wat te denken van de ‘Ooito’. Mooi toch ?!!

  Er zijn overigens meer parken welken het niet hebben gered. Zo was er tussen 1070 en 1984 in Hosingen Groothertogdom Luxemburg een Wild en pretpark. In het jaar van de opening (1970) goed voor 120.00 bezoekers om vervolgens in 1985 voorgoed te moeten sluiten.

  Jarenlang heeft het park daar nog gelegen. De rutschbahn overwoekerd door onkruid, de monorail deels vernield etcetera. Ook hier werd een ‘ooit’ pretpark een spookpark. Jammer dat vrijwel geen fotomateriaal meer te vinden is van dit bijzondere park in het mooie Luxemburg.

 2. Ja was een heel leuk park ja jammer dat die toen niet samen ging met de Efteling dan had die misschien nog bestaan

 3. Vandaag nog geweest (23/07/2020)… plezant om te wandelen tussen al dat groen. Vroeger als kind ben ik er nog geweest op schoolreis. Het enige wat ik me nog kan herinneren is dat leger in de vijver voor het kasteel, en een grote boot die in de grond stak. Die boot is al lang verdwenen. Het leger in de vijver is nog steeds aanwezig. Het kasteel is ondertussen gerenoveerd. Het felle roze is verdwenen en vervangen door een donkere roze tint in combinatie met een oranje/bruine kleur.

  Dit (natuur)park zou eigenlijk een park moeten blijven. Door het wat beter te onderhouden kan je er een mooi wandel/fietspark van maken waar je even tot rust kan komen. Eventueel in combinatie met enkele speeltuigen voor de kleinsten. Het kasteel kan perfect dienen als brasserie. Maar blijkbaar zijn de plannen om het vol te bouwen.

  • Hoi Thomas, wat leuk om te horen dat je er vandaag bent geweest en het park ook nog van vroeger kent! Ik had inderdaad vernomen dat het kasteel in de tussentijd in een andere kleur is geverfd. En ben het helemaal met je eens dat ze hier een erg leuk openbaar park van hadden kunnen maken, maar vanwege de locatie is de grond vast veel geld waard en ik denk dat de gemeente na zoveel jaar er wel geld aan wil verdienen. Had het ook erg graag anders gezien. Bedankt dat je de moeite nam om een reactie te plaatsen, erg leuk om te horen 🙂

 4. Jimmy Amir Reply

  Het is tegelijkertijd interessant en droevig om iets wat ik zo mooi vond in zo’n staat te zien. Ik kan mij nog vrij weinig herinneren van het hele gebeuren behalve dat mijn tante een heldin was (en nog steeds is!) 🙂 Ik heb de “officiële” buiging ook mogen leren en doen daar, ene voet voor de ander, diepe buiging maken terwijl je rechterhand rondjes draait en rechterarm voor je buik komt.

  Dat was leuk 🙂 Op naar nog meer leuke momenten samen!

 5. Esther van den Bergh Reply

  Het is inderdaad veel langer open geweest dan ik dacht. Ik weet nog hoe jammer en onbegrijpelijk ik het vond dat het ging sluiten. Ik was veel te oud voor dit park maar had er eigenlijk toch best heel graag heen gewild, het was een prachtidee.
  En zelfs nu heeft het dus nog wat, nu het verlaten is. Lijkt mij best leuk om daar doorheen te wandelen!
  Dankjewel! xx

  • Ja, eigenlijk wel hè want kleintjes vonden het écht hartstikke leuk! Maar denk dat het voor de ouders en ook oudere kinderen niet erg spannend was om er vaak naartoe te gaan.

 6. Mooie herinneringen, ik kwam hier als kind vaak! Toch lijkt het mij niet leuk om naar het verlaten park te gaan…

  • Ah wat leuk dat je het park zo goed kent! Tsja, een pretpark waar leven en plezier is, is natuurlijk véél leuker, maar toch vond ik het wel wat hebben om het in de huidige staat te bezoeken. Denk niet dat het nog erg lang zo zal blijven overigens. Ben erg benieuwd naar de nieuwe bestemming ervan!

 7. Ik ben er nooit geweest, maar denk dat één van mijn dochters er op schoolreis geweest is.
  Het is inderdaad vreemd 2 pretparken zo dicht bij elkaar!

  • Verrassend dat er toch nog zoveel mensen bekend zijn met het park! Maar ja, zoals ik zelf al schreef hadden ze natuurlijk ook een televisieprogramma dat erg populair was bij kinderen. Misschien keek jouw dochter er wel naar! 🙂

 8. Ik heb nooit v gehad met pretparken, maar het is inderdaad jammer dat zo’n park dicht moet en dan zo verpauperd.

  • Ja erg zonde, maar ik denk dat de locatie zo dicht bij de Efteling niet zo handig was. Het Land van Ooit was wel heel anders dan de ‘standaard’ pretparken, voor volwassenen en oudere kinderen was het echt niet interessant (althans in mijn herinnering). Het was echt gericht op heel jonge kinderen. In andere pretparken heb je vaak genoeg om de hele familie te vermaken, maar dat vond ik hier helemaal niet. Ben benieuwd wat er uiteindelijk op het terrein zal komen!

 9. Bijzonder verslag. Ik kan me nog herinneren dat ik als klein meisje naar het land van ooit ging. Maar dat het zo lang nog heeft bestaan.. dat verbaasd mij ook. Leuk verslag hoor, ik stapte weer even terug in de tijd!

  • Ah leuke reactie, bedankt 🙂 Grappig hè dat je sommige dingen compleet kunt vergeten!? Stond er zelf ook van te kijken dat het toch nog zolang heeft bestaan.

 10. Schitterende foto’s heb je gemaakt! Dat het land van Ooit toch nog 17 jaar heeft bestaan; in mijn beleving heeft het nog geen paar jaar bestaan, maar zo zie je hoe onbetrouwbaar gedachten soms zijn;-)
  Ik vind het juist mooi dat dat gebied nog geen officiële bestemming heeft, dat verwilderde maakt het juist zo mooi. dat zie je steeds minder in Nederland.,

  • Dankjewel! Ja, vond dat ook wel verrassend toen ik las dat het 17 jaar was, zelfs ik dacht dat het veel korter was en ik woonde er zo dichtbij 😉 Ik denk dat de gemeente het duur stukje grond liever verkoopt dan zo verwilderd te laten, helaas. Maar wel leuk dat ze het in de tussentijd weer even hebben opengesteld voor het publiek.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It