Zo plan je hét perfecte weekendje Londen: dag 1 (+ gratis plattegrond)

Wat te doen in Londen: Dag 1 // Done That Been There

Een weekendje Londen is altijd een goed idee. In deze metropool is er nooit een gebrek aan leuke dingen om te doen en zien. Maar wat te doen in Londen tijdens je eerste bezoek? Met de insider tips in mijn 3-delige reisgids haal je het uiterste uit je stedenreis naar Londen! In dit blog vind je een compleet programma met de route van mijn favoriete stadswandeling voor dag 1.

>Wat te doen in Londen, de ultieme gids voor je eerste bezoek: dag 1


Je weekendje Londen begint al heel spectaculair met een sightseeing tour langs bijna alle bekende bezienswaardigheden. Deze route volgt grotendeels de rivier de Theems, de prominente blauwe ader die zich al kronkelend een weg door de miljoenenstad baant.

>Duur wandeling: 1,5 – 2 uur
>Zie de route en bezienswaardigheden op de kaart

Buckingham Palace

Laten we maar meteen het eerste item van je bucketlist Londen afvinken: Buckingham Palace. 99,99% van de bezoekers die mij boeken als hun Nederlandstalige gids in Londen, willen erg graag zien waar de Koningin woont. En uiteraard ook de Changing of the Guards bijwonen. Wil jij deze ceremonie ook meemaken? Raadpleeg dan vóór je bezoek de handige informatie op  deze pagina.

Je kunt het paleis op verschillende manieren bereiken. Ik loop er zelf altijd via Trafalgar Square naartoe. (Meer over dit plein in het programma voor dag 2.) Je moet dan onder de elegante boog Admiralty Arch door en alsmaar rechtdoor over The Mall lopen. Als je deze weg helemaal tot het einde blijft volgen, loop je – bij wijze van – recht tegen Buckingham Palace aan.

Maar voor nu houden we het bij een blik op Buckingham Palace in de nabije verte. In plaats van The Mall helemaal tot het einde te volgen, sla je namelijk linksaf op de Horse Guards Road. Via de Horse Guards (de bereden lijfwachten) en Whitehall, loop je naar het bekendste adres in Londen: 10 Downing Street. Dit is de werkplek van de minister-president.

Ontdek Londen met een Nederlandstalige gids!
Vind je het fijner om Londen samen met een Nederlandse gids te verkennen? Dan heb je geluk, want ik bied speciale Nederlandstalige rondleidingen in de hoofdstad aan!
Mijn populairste rondleidingen zijn de Harry Potter-toer, wandeling door trendy Shoreditch en de wandeling langs de Theems zoals vermeld in dit artikel (maar hier ontbreken mijn persoonlijke anekdotes en geheime locaties). Meer informatie over mijn rondleidingen en prijsindicaties vind je hier.

Westminster Abbey, het Parlement en Big Ben

Niet ver van 10 Downing Street vind je drie van de meest iconische Londense bezienswaardigheden pal naast elkaar. Aan het einde van Whitehall staat namelijk de beroemde Westminster Abbey. Hier worden de meeste koninklijke plechtigheden voltrokken.

En rechts van Westminster Abbey zie je het imposante Britse Parlementsgebouw, de Houses of Parliament. En zie je daar de klokkentoren van het Parlementsgebouw? Wat je ook doet, noem de toren niet de Big Ben! Big Ben is namelijk de bijnaam van de klok die ín de toren hangt.

Deze drie genoemde attracties zien er op het moment helaas nogal sneu uit omdat ze in de steigers staan. Naar verwachting zijn alle renovaties pas in 2021 klaar.

Wat te doen in Londen // Done That Been There
Foto credits: Samuel Zeller op Unsplash

London Eye

Vanaf Westminster Bridge naast het Parlementsgebouw kun je een nog wel glimp opvangen van ‘Big Ben’. Ze hebben die zijde van de klokkentoren namelijk vrijgehouden van steigers. Zo kun je tóch nog een foto van dit beroemde uurwerk maken!

Je hebt vanaf de brug trouwens ook een erg mooi uitzicht over het Parlementsgebouw. Dit ziet er vooral ’s avonds prachtig uit wanneer het gebouw mooi verlicht is. De reflectie van de twinkelende lichtjes in de Theems zorgt voor een magisch en romantisch effect.

Aan de overkant van Westminster Bridge word je begroet door nóg zo’n bekende Londense attractie, de London Eye! Dit reuzenrad draait zo langzaam rond, dat het van afstandje lijkt alsof het compleet stilstaat.

Loop via de trap naast de brug richting London Eye. Het is even wringen geblazen, want er vormt zich hier een behoorlijke bottleneck. Dat komt door de populaire attracties Shrek’s WorldLondon Dungeon en Sea Life die zich allemaal in het gebouw aan de voet van de brug bevinden.

Wat te doen in Londen // Done That Been There

Southbank: de culturele hotspot aan de zuidoever van de Theems

Heb je je door de mensenmassa weten te worstelen? Mooi zo! Dan vervolg je nu je wandeling langs de Southbank, oftewel de zuidoever van de Theems. Langs deze boulevard vind je rond de feestdagen een gezellige kerstmarkt met tientallen kraampjes. Daar kun je naar hartenlust glühwein drinken, lekkernijen proeven en originele cadeautjes voor het thuisfront inslaan.

De Southbank is een bonte verzameling van culturele attracties. In het culturele gebouwencomplex Southbank Centre vind je bijvoorbeeld prominente kunstgalerijen en concertzalen. Naast het Southbank Centre heb je het British Film Institute (BFI). Hier kun je sowieso elke dag films komen kijken, maar het is ook de locatie voor de voornaamste Britse filmfestivals en evenementen. En naast het BFI vind je weer een van de belangrijkste theaters van Londen, The National Theatre.

Elke zaterdag kun je hier ook nog eens terecht voor de levendige Southbank Centre Food Market. Maar let op: de markt wordt aan de andere kant van de Southbank Centre gehouden. En onder de brug naast de BFI wordt ook regelmatig een leuke boekenmarkt gehouden. Een ‘gevaarlijke’ plek voor boekenliefhebbers!

De Southbank is een heerlijke plek om mensen te kijken. Het is hier altijd een gezellige bedoening. Het krioelt er van de cultuurliefhebbers, wandelaars en indrukwekkende straatartiesten. Kies een bankje met uitzicht op de rivier en geniet van de Londense skyline op de achtergrond.

Insider tips voor de Southbank
De Hayward Gallery heeft regelmatig zeer toegankelijke en Instagram-vriendelijke tentoonstellingen.
In de Mediatheque van de BFI kun je gratis films en tv-programma’s uit het archief zien! Reserveren is niet nodig.
Voor fantastische Mexicaanse street food en heerlijke cocktails ga je naar Wahaca!

St Paul’s Cathedral: de grootste kathedraal van Londen

Als je de wandelroute langs de Theems verder volgt, dan kom je langs de artistieke OXO Tower. In de gezellige atelierruimtes kun je exclusieve sieraden en ambachtelijke producten gemaakt door onafhankelijke designers kopen.

Niet ver van OXO Tower vind je mijn favoriete museum everTate Modern. Ook als je niet van kunst houdt, dan is een bezoek aan dit museum voor de moderne kunst een absolute must! Het is namelijk gehuisvest in een voormalige elektriciteitscentrale en ziet er ontzettend stoer uit, zowel van buiten als binnen.

Tegenover Tate Modern zie je de prachtige St Paul’s Cathedral. Dit is de grootste kathedraal in Londen en ook een van mijn favoriete gebouwen in de stad. Het contrast tussen de robuuste, industriële Tate en de verfijnde architectuur van de kathedraal is enorm. Maar ik heb een groot zwak voor beide gebouwen en vind die juxtapositie juist wel wat hebben.

Wat te doen in Londen // Done That Been There

Tip!
De mooiste foto’s van St Paul’s neem je óf vanaf de Millennium Bridge óf vanaf de gratis viewing platform op de tiende verdieping van Tate Modern (zoals op de foto hierboven).

Ik raad je aan om een klein stukje over de moderne Millennium Bridge te lopen en naar je voeten te kijken. Nou, eigenlijk meer naar ónder je voeten. Want dan pas zie je de piepkleine kunstwerkjes gemaakt door Ben Wilson. Deze kunstenaar beschildert de platgelopen stukken kauwgom op de brug. Misschien niet zo’n frisse bezigheid, maar het fleurt de brug wel op.

Vanaf de brug heb je ook meteen een goed uitzicht op de Globe Theatre, een replica van het oude theater van Shakespeare. Hier worden van april tot oktober buitenvoorstellingen opgevoerd. Een echte aanrader!

London Bridge en foodie must-visit Borough Market

Na de Millennium Bridge kom je nog een aantal bruggen tegen tijdens je rivierwandeling, waaronder de London Bridge. Dit is de oudste brug in Londen. De eerste versie ervan – van hout – was gebouwd door de Romeinen in 55 n.Chr.!

Vlak bij London Bridge vind je Borough Market, een van de grootste en oudste voedselmarkten in Londen. Dit is echt dé place to be voor lekkerbekken. Je vindt hier echt van alles! Van Franse kazen en versgebakken brood tot oesters en paella uit eigen keuken.

En als de tientallen marktkramen nog niet genoeg zijn, dan vind je ook nog eens talloze gezellige wijnbarretjes en restaurants eromheen. De markt is overigens gesloten op zondag.

Wat te doen in Londen // Done That Been There

Tower Bridge: de mooiste brug van Londen

Aan het begin van London Bridge steek je de straat over en neem je bij 1 London Bridge de trap naar beneden zodat je weer uitkomt bij de Theems. De volgende brug die je tegenkomt is Tower Bridge. Dit is veruit de allermooiste brug in Londen en een van mijn favoriete Londense bezienswaardigheden.

Tussen London Bridge en Tower Bridge kom je trouwens ook nog langs de imposante Hay’s Galleria. En wat vind je van het hypermoderne glazen stadhuis dat je recht tegenover het oorlogsschip HMS Belfast ziet staan?

Wat te doen in Londen: bewaar deze gids op Pinterest

Wat te doen in Londen // Done That Been There

Maak een klein uitstapje naar de romantische Butler’s Wharf aan de voet van Tower Bridge. Butler’s Wharf en Hay’s Galleria waren in de 19e eeuw belangrijke opslagplaatsen voor de gigantische hoeveelheden geïmporteerde thee en exotische specerijen. Ik vind het altijd fantastisch om door de smalle straatjes tussen de gigantische oude pakhuizen in Butler’s Wharf te lopen. Je waant je spontaan terug in de tijd van Charles Dickens!

Naast de Tower Bridge staat het oude koninklijke paleis waarnaar de brug is vernoemd: de Tower of London. Dit is het eindpunt van deze wandeling langs de Theems.

Einde van dag 1

Je hebt nu verschillende keuzes om je eerste dag in Londen te eindigen. Je kunt ervoor kiezen om de Tower of Londen of Tower Bridge te bezoeken. Of je duikt de kroeg in om je eerste pints van het weekend te nuttigen.

Nog niet uitgewandeld? Dan heb ik nog een mooie wandeling langs onbekendere en ietwat sinistere locaties voor je die hier mooi aan aansluit. Deze wandeling duurt ongeveer een uur en heb ik hier beschreven. Eén van de geheime locaties is de Saksische kerk St Dunstan in the East. Ik tipte deze kerkruïnes al eerder op dit blog. Het artikel over deze onbekende openbare park vind je hier.

Wat te doen in Londen // Done That Been There
Wat te doen in Londen: bezoek de Sky Garden, gratis!

In de nabije Sky Garden kun je genieten van een spectaculair uitzicht over Londen vanaf bijna 100 meter hoog. Dit is gratis, maar moet je wel van tevoren boeken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Of je stapt bij Tower Hill op de metro naar het mooie South Kensington. Hier vind je nog meer geweldige en gratis musea! (Je betaalt overigens wel entree voor speciale tentoonstellingen.) Vooral de Science Museum en Natural History Museum zijn erg leuk om met kinderen te bezoeken. En de V&A is een must als je houdt van kleding, design en de Oudheid.

Wat te doen in Londen // Done That Been There
De spectaculaire entree van het National History Museum

Ben jij weleens in Londen geweest? Wat vond jij toen het leukste om te doen of te zien?

Dit was deel 1 van de 3-delige gids voor je eerste keer Londen. Wil je de volgende delen niet missen? Schrijf je dan hieronder in voor mijn nieuwsbrief!


Dutchie in the UK, expat, nomad, culture vulture. Loves kale – on a plate, not in a smoothie – Thai curries (fiery hot please) and Belgian beers. Also blogs on 'Dutch Girl in London' about London, lifestyle, (street) art and culture.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: