Een weekendje Londen is altijd een goed idee. In deze metropool is er nooit een gebrek aan leuke dingen om te doen en zien. Maar wat te doen in Londen tijdens je eerste bezoek? Met de insider tips in mijn 3-delige reisgids haal je het uiterste uit je stedenreis naar Londen! In dit blog vind je een compleet programma met de route van mijn favoriete stadswandeling voor dag 1.

Wat te doen in Londen, de ultieme gids voor je eerste bezoek: dag 1

Je weekendje Londen begint al heel spectaculair met een sightseeing tour langs bijna alle bekende bezienswaardigheden. Deze route volgt grotendeels de rivier de Theems, de prominente blauwe ader die zich al kronkelend een weg door de miljoenenstad baant.

>Duur wandeling: 1,5 – 2 uur
>Zie de route en bezienswaardigheden op de kaart

Buckingham Palace

Laten we maar meteen het eerste item van je bucketlist Londen afvinken: Buckingham Palace. 99,99% van de bezoekers die mij boeken als hun Nederlandstalige gids in Londen, willen erg graag zien waar de Koningin woont. En uiteraard ook de Changing of the Guards bijwonen. Wil jij deze ceremonie ook meemaken? Raadpleeg dan vóór je bezoek de handige informatie op  deze pagina.

Wat te doen in Londen // Done That Been There
Buckingham Palace (Foto: Debbie Fan op Unsplash)

Je kunt het paleis op verschillende manieren bereiken. Ik loop er zelf altijd via Trafalgar Square naartoe. (Meer over dit plein in het programma voor dag 2.) Je moet dan onder de elegante boog Admiralty Arch door en alsmaar rechtdoor over The Mall lopen. Als je deze weg helemaal tot het einde blijft volgen, loop je – bij wijze van – recht tegen Buckingham Palace aan.

Maar voor nu houden we het bij een blik op Buckingham Palace in de nabije verte. In plaats van The Mall helemaal tot het einde te volgen, sla je namelijk linksaf op de Horse Guards Road. Via de Horse Guards (de bereden lijfwachten) en Whitehall, loop je naar het bekendste adres in Londen: 10 Downing Street. Dit is de werkplek van de minister-president.

Ontdek Londen met een Nederlandstalige gids!
Vind je het fijner om Londen samen met een Nederlandse gids te verkennen? Dan heb je geluk, want ik bied speciale Nederlandstalige rondleidingen in de hoofdstad aan! Mijn populairste rondleidingen zijn de Harry Potter-toer, wandeling door trendy Shoreditch en de wandeling langs de Theems zoals vermeld in dit artikel (maar hier ontbreken mijn persoonlijke anekdotes en geheime locaties). Meer informatie over mijn rondleidingen en prijsindicaties vind je op dutchgirlinlondon.com.

Westminster Abbey, het Parlement en Big Ben

Niet ver van 10 Downing Street vind je drie van de meest iconische Londense bezienswaardigheden pal naast elkaar. Aan het einde van Whitehall staat namelijk de beroemde Westminster Abbey. Hier worden de meeste koninklijke plechtigheden voltrokken.

En rechts van Westminster Abbey zie je het imposante Britse Parlementsgebouw, de Houses of Parliament. (Ook wel Westminster Palace genoemd.) En zie je daar de klokkentoren van het Parlementsgebouw? Wat je ook doet, noem de toren niet de Big Ben! Big Ben is namelijk de bijnaam van de klok die ín de toren hangt.

Deze drie genoemde attracties zien er op het moment helaas nogal sneu uit omdat ze in de steigers staan. Naar verwachting zijn alle renovaties pas in 2021 klaar.

Wat te doen in Londen // Done That Been There
Westminster Palace (Foto: Samuel Zeller op Unsplash)

> Nog meer insider tips voor Londen nodig?

London Eye

Vanaf Westminster Bridge naast het Parlementsgebouw kun je een nog wel een glimp opvangen van ‘Big Ben’. Ze hebben die zijde van de klokkentoren namelijk vrijgehouden van steigers. Zo kun je tóch nog een foto van dit beroemde uurwerk maken!

Je hebt vanaf de brug trouwens ook een erg mooi uitzicht over het Parlementsgebouw. Dit ziet er vooral ’s avonds prachtig uit wanneer het gebouw mooi verlicht is. De reflectie van de twinkelende lichtjes in de Theems zorgt voor een magisch en romantisch effect.

Aan de overkant van Westminster Bridge word je begroet door nóg zo’n bekende Londense attractie, de London Eye! Dit reuzenrad draait zo langzaam rond, dat het van een afstandje lijkt alsof het compleet stilstaat.

Loop via de trap naast de brug richting London Eye. Het is even wringen geblazen, want er vormt zich hier een behoorlijke bottleneck. Dat komt door de populaire attracties Shrek’s WorldLondon Dungeon en Sea Life die zich allemaal in het gebouw aan de voet van de brug bevinden.

Wat te doen in Londen // Done That Been There

Southbank: de culturele hotspot aan de zuidoever van de Theems

Heb je je door de mensenmassa weten te worstelen? Mooi zo! Dan vervolg je nu je wandeling langs de Southbank, oftewel de zuidoever van de Theems. Langs deze boulevard vind je rond de feestdagen een gezellige kerstmarkt met tientallen kraampjes. Daar kun je naar hartenlust glühwein drinken, lekkernijen proeven en originele cadeautjes voor het thuisfront inslaan.

De Southbank is een bonte verzameling van culturele attracties. In het culturele gebouwencomplex Southbank Centre vind je bijvoorbeeld prominente kunstgalerijen en concertzalen. Naast het Southbank Centre heb je het British Film Institute (BFI). Hier kun je sowieso elke dag films komen kijken, maar het is ook de locatie voor de voornaamste Britse filmfestivals en evenementen. En naast het BFI vind je weer een van de belangrijkste theaters van Londen, The National Theatre.

Insider tips voor de Southbank
De Hayward Gallery heeft regelmatig zeer toegankelijke en Instagram-vriendelijke tentoonstellingen. In de Mediatheque van de BFI kun je gratis films en tv-programma’s uit het archief zien! Reserveren is niet nodig.
Voor fantastische Mexicaanse street food en heerlijke cocktails ga je naar Wahaca!

Elke zaterdag is er de levendige Southbank Centre Food Market aan de andere kant van de Southbank Centre. En onder de brug naast de BFI wordt ook regelmatig een leuke boekenmarkt gehouden. Een ‘gevaarlijke’ plek voor boekenliefhebbers!

De Southbank is een heerlijke plek om mensen te kijken. Het is hier altijd een gezellige bedoening. Het krioelt er van de cultuurliefhebbers, wandelaars en indrukwekkende straatartiesten. Kies een bankje met uitzicht op de rivier en geniet van de Londense skyline op de achtergrond.

Wat te doen in Londen // Done That Been There
Tijdens je wandeling langs de Theems zie je een mix van verschillende architectuurstijlen (Foto:
Mike Stezycki op Unsplash)

St Paul’s Cathedral: de grootste kathedraal van Londen

Als je de wandelroute langs de Theems verder volgt, dan kom je langs de artistieke OXO Tower. In de gezellige atelierruimtes kun je exclusieve sieraden en ambachtelijke producten gemaakt door onafhankelijke ontwerpers en kunstenaar kopen.

Niet ver van OXO Tower vind je mijn favoriete museum everTate Modern. Ook als je niet van kunst houdt, dan is een bezoek aan dit museum voor de moderne kunst een absolute must! Het is namelijk gehuisvest in een voormalige elektriciteitscentrale en ziet er ontzettend stoer uit, zowel van buiten als binnen.

Wat te doen in Londen // Done That Been There

Tegenover Tate Modern zie je de prachtige St Paul’s Cathedral. Dit is de grootste kathedraal in Londen en ook een van mijn favoriete gebouwen in de stad. Het contrast tussen de robuuste, industriële Tate en de verfijnde architectuur van de kathedraal is enorm. Maar ik heb een groot zwak voor beide gebouwen en vind die juxtapositie juist wel wat hebben.

Wat te doen in Londen // Done That Been There
Tip!
De mooiste foto’s van St Paul’s neem je óf vanaf de Millennium Bridge óf vanaf de gratis viewing platform op de tiende verdieping van Tate Modern (zoals op de foto hierboven).

Uitgekauwde kunst

Ik raad je aan om een klein stukje over de moderne Millennium Bridge te lopen en naar je voeten te kijken. Nou, eigenlijk meer naar ónder je voeten. Want dan pas zie je de piepkleine kunstwerkjes gemaakt door Ben Wilson. Deze kunstenaar beschildert de platgelopen stukken kauwgom op de brug. Misschien niet zo’n frisse bezigheid, maar het fleurt de brug wel op.

Vanaf de brug heb je ook meteen een goed uitzicht op de Globe Theatre, een replica van het oude theater van Shakespeare. Hier worden van april tot oktober buitenvoorstellingen opgevoerd. Een echte aanrader!

Wat te doen in Londen // Done That Been There
Globe Theatre, een authentieke replica van het theater uit de tijd van Shakespeare (Foto: RGY23 op Pixabay)

London Bridge en foodie must-visit Borough Market

Na de Millennium Bridge kom je nog een aantal bruggen tegen tijdens je rivierwandeling, waaronder de London Bridge. Dit is de oudste brug in Londen. De eerste versie ervan – van hout – was gebouwd door de Romeinen in 55 n.Chr.!

Vlak bij London Bridge vind je Borough Market, een van de grootste en oudste voedselmarkten in Londen. Dit is echt dé place to be voor lekkerbekken. Je vindt hier echt van alles! Van Franse kazen en versgebakken brood tot oesters en paella uit eigen keuken.

En als de tientallen marktkramen nog niet genoeg zijn, dan vind je ook nog eens talloze gezellige wijnbarretjes en restaurants eromheen. De markt is overigens gesloten op zondag.

Wat te doen in Londen // Done That Been There

Tower Bridge: de mooiste brug van Londen

Aan het begin van London Bridge steek je de straat over en neem je bij 1 London Bridge de trap naar beneden zodat je weer naast de Theems uitkomt. De volgende brug die je tegenkomt is Tower Bridge. Dit is veruit de allermooiste brug in Londen en een van mijn favoriete Londense bezienswaardigheden.

Wat te doen in Londen // Done That Been There

Tussen London Bridge en Tower Bridge kom je trouwens ook nog langs de imposante Hay’s Galleria. En wat vind je van het hypermoderne glazen stadhuis dat je recht tegenover het oorlogsschip HMS Belfast ziet staan?

Maak een klein uitstapje naar de romantische Butler’s Wharf aan de voet van Tower Bridge. Butler’s Wharf en Hay’s Galleria waren in de 19e eeuw belangrijke opslagplaatsen voor de gigantische hoeveelheden geïmporteerde thee en exotische specerijen. Ik vind het altijd fantastisch om door de smalle straatjes tussen de gigantische oude pakhuizen in Butler’s Wharf te lopen. Je waant je spontaan terug in de tijd van Charles Dickens!

Wat te doen in Londen // Done That Been There
Uitzicht op de voorzijde van de gigantische pakhuizen in Butler’s Wharf (Foto: Sky Valor op Unsplash)

Naast de Tower Bridge staat het oude koninklijke paleis waarnaar de brug is vernoemd: de Tower of London. Dit is het eindpunt van deze wandeling langs de Theems.

Nog meer Londen inspiratie nodig? Kijk dan snel op mijn Londen stedengids of website Dutch Girl in London!

Wat te doen in Londen: bewaar deze gids op Pinterest

Wat te doen in Londen // Done That Been There

Ben jij weleens in Londen geweest? Wat vond jij toen het leukste om te doen of te zien?

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It